Krajem prošlog i početkom ovog mjeseca nekoliko planinara PD Drenik iz Živinica, zajedno sa većom grupom ljubitelja prirode iz BiH, imali su zanimljiv uspon na čuveni Olimp , visine 2918 metara, u Grčkoj.
 
  Planinarke Nermina Leković i Munevera Đug, po povratku sa dalekog i visokog puta nam rekoše da je bilo veoma teško, ali je izazov bio veliki i pravim ljubiteljima planinarenja nije bilo teško da savladaju te neugodne prepreke.

 "Prošli smo mnoge visove, ali ovo u Grčkoj je nešto što je prava rijetkost.Najviši vrh Olimpa jest Mitikas, što na grčkome znači "nos". Mitikas je najviši vrh u Grčkoj, a početak penjanja na tu planinu počinje od grada Litochoro koji je znan i kao Grad Bogova zbog svoje lokacije. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000 i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine", objašnjava nam planinarka Leković.

  Olimp je poznat po bogatoj flori s oko 1500 biljnih vrsta, od čega su 23 endemske. Olimp je najviša i najljepša grčka planina koja predstavlja i netaknutu prirodu, te je od 1983. pod zaštitom UNESCO-a, a sama je planina nacionalni park.

  Prvi zabilježen pokušaj osvajanja Olimpa bio je 1862., ali to nije pošlo za rukom istraživaču Heinrichu Bartu. Ljudska je noga na vrh Olimpa kročila tek 2. avgusta 1913.godine, a u ekspediciji su bili Grk Christos Kakalos iz Litohora te Švicarci Frederic Boissonas i Daniel Baud-Bovy.

  U grčkoj mitologiji, Olimp je dom dvanaest olimpijskih bogova: Zeus, Hera, Posejdon, Ares, Hermes, Hefest, Afrodita, Atena, Apolon i Artemida koji su uvijek bili na Olimpu.

  I tako, s puta po Grčkoj i penjanja na visoki Olimp, živiničke planinarke su usput osvježile davno naučenu istorijsku građu, iz kolijevke ljudske civilizacije-Grčke./Š.G./

Planinari – osvajači mnogih visova
 

Vaš komentar na članak: