U Živinicama se od maja mjeseca pojavila bolest pod nazivom "Žutica" ili "Bolest ruku". O ovome smo razgoavrali sa Aidom Fehrić, diplomiranim sanitarnim inženjerom u higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravalja Živinice. O prvom slučaju oboljenja rekla je:

 "Prvi slučaj oboljenja od žutice je registrovan u prvoj polovini maja mjeseca u naselju Ciljuge. Zatim se proširilo i na ostala naselja i ulice: Bišinska, Ulica oslobođenja, Toplička i Rudarska ulica, tenaselja Jezero i  Sjever. Broj oboljelih od maja  do danas je preko 40, od čega su pretežno djeca školskog uzrasta. Ova bolest se proširuje putem kontakta sa zaraženom osobom. Izvršena su epidemiološka izviđanja od strane epidemiološke službe Doma zdravlja Živinice, sanitarnog inspektora općine Živinice i epidemiološke službe Tuzlanskog kantona. Na terenu smo razgovarali sa predstavnikom romske populacije, jer je najviše oboljelih na području u kojem pretežno živi romska populacija. Tu živi oko 150 kućanstava, odnosno 750 stanovnika, uglavnom romske populacije. Oni su smješteni u individualne domove, higijena je jako loša, snadbjevanje vodom je neadekvatno, koriste vodu iz 3 vodoopskrbna  objekta, voda se neredovno kontroliše, takođe koriste i veći broj bunara koji se ne kontrolišu niti se hlorišu, a povremeno se dešavaju restrikcije vode.Odvoz smeća je organizovan od strane komunalnog preduzeća Živinice i to u 15 dana jednom, pa je jako puno smeća. Sve je ne ograđeno, tako da se tu slobodno kreću sve životinje, koje dodatno doprinose ovoj bolesti".

Izvršen pregled svih škola na području općine Živinice

  Opšta konstatacija Epidemiološkog tima koji je učetvovao u izviđanju je da su sanitarno higijenske prilike jako loše, zbog čega postoji opasnost od nastanka i širenja hidričnih epidenmija. Ekipa higijensko epidemiološke službe Živinice je obišla sve škole na području općine Živinice, a o nalazima dr.Aida Fehrić kaže:  

  "Razloga za paniku nema, ekipa epidemiološke službe Živinice je izlazila na teren u škole na području naše općine. Poduzete su sve mjere u zaštiti od širenja zaraze, dezinfekcija, edukacija o ličnoj higijeni, pooštrenoj higijeni ruku i oprez kod odabira pijaće vode. Svi oboljeli su liječeni na infektivnom odjeljenju u Tuzli, date su upute za izolaciju nakon liječenja na odjeljenju za infektivne bolesti. Kod djece sa simptomima su dati savjeti za ljekarski pregled, jednostavnim labaratorijskim pretragama se konstatuje da je žutica ili ne, ako jeste odmah se dijete stavlja u izolaciju i ne ide u školu do potpunog ozdravljenja".

  Temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje, a ponekad i proliv su vidni simptomi nastanka žutice. Kada temperatura padne, koža i beonjače postaju žute, urin taman, a stolica svjetlija. To je znak da je jetra povećana. Nakon gedne do dvije  nedelje simptomi bolesti nestaju, ali potpuni oporavak traje duže (4 do 6 nedelja).Zato-oprez./Edita Belkić/

Vaš komentar na članak: