Manifestacija “Dani otpora 8. april Zvornik 1992-2012” održat će se 7.i 8.aprila u Zvorniku.Manifestacija počinje 7.aprila centralnim Tevhidom Šehidima u džamiji Kula Grada poslije Akšam namaza.

  Dani otpora nastavljaju se obilježavati 8.aprila ujutru od 10 sati   u prostorijama Skupštine opštine Zvornik, javnom tribinom „Zvornik 20 godina poslije“, na kojoj će učešće uzeti prof.dr. Salih Kulenović i Izet Mehinagić.

  Program se nastavlja na Tvrđavi Kula Grad od 14 sati. podsjećanjem na 8.april 1992.godine i prvi organizirani otpor u BiH koji je pružen u Zvorniku. Poslije časa historije slijedi kulturno zabavni program na platou Tvrđave Kula Grad./Rahman Nukić/

Novo „protjerivanje“ Bošnjaka iz zgrade opštine Zvornik

  Organizacioni odbor manifestacije „Dani otpora“  na vanrednoj sinoćnjoj sjednici /5.aprila/, procjenio da je ugrožena sigurnost za učesnike javne tribine koja se treba održati u prostorijama Skupštine opštine Zvornik 8.aprila od 10 sati pod nazivom „Zvornik 20 godina poslije“. Iz sigurnosnih razloga za sve učesnike, tribina se izmješta iz prostorija zgrade općine Zvornik na Kula Grad. Policija i lokalna vlast  preporučili su organizatorima i učesnicima tribine izmještanje iz zgrade opštine Zvornik.

 Nesigurnost su izazvali pripradnici organizacije ratnih vojnih invalida RS-a Zvornik, najavama blokade zgrade općine Zvornik i fizičkog obračuna sa organizatorima tribine i posjetiocima. Ovim fašističkim, mračnim prijetnjama upućenih onima koji bi došli da učestvuju na tribini koja bi govorila o Zvorniku 20 godina poslije, govori dovoljno o onima koji su prijetnje uputili. Žalasno je da poslije prvih žrtava i ubistva više stotina nevinih civila ulaskom srpske vojske u gradsko jezgo Zvornika 9.aprila da i danas 20 godina poslije Bošnjacima nije preporučljivo o tome govoriti u institucijama opštine Zvornik

  Organizacioni odbor izražava žal zbog ne prihvatanja ruke pomirenja upućenu srpskom narodu Zvornika. Pored žala izražavamo zabrinutost jer policijske strukture republike srpske ne preporučuju Bošnjacima da obilježe datum od važnosti u prostorijama zvanične vlasti općine Zvornik. Izražavamo zgražanje jer u ime zvorničkih boraca i invalida VRS govori čovjek koji se nije borio nit ratovao na ovom području Bosne i Hercegovine i svojim nepromišljenim izjavama baca hljagu na časne Zvorničane.

  Organizacioni odbor „Dana otpora“ poručuje da se ne boji primitivaca koji u 21.stoljeću prijete fizičkim obračunom jer smo u odnosu na 8.april 1992., dvadeset godina stariji, pametniji, iskusniji i jači. Ovim gestom odgađanja javne tribine želimo još jednom pokazati ljubav prem Zvorniku i naše šire poglede te da nam je suživot važniji od javne tribine. Poručujemo, nek općinske vlasti znaju da je Skupština opštine Zvornik naša koliko i njihova da je ovaj dio BiH koji se zove Republika Srpska jednako Bošnjački koliko i srpski i hrvatski. Što prije ovo sve shvate i prihvate realnost, svima će biti bolje. U buduće se neće moći imati više aršina pa je za Skupštinu opštine promocija knjiga Vojislava Šešelja prihvatljiva, a nepoželjno da se Dani otpora obilježe na dostojnastven način.

   Jednom riječju SRAMOTA!!!/Predsjednik Rahman Nukić/

Plakat manifestacije Dani otpora
 

Vaš komentar na članak: