Poštovana Ministrice Đapo,
Smatramo da ste 29. ili 30.1.2017. godine trebali biti u Tuzli da zajedno sa kantonalnim ministrom preuzmete odgovornost za zagađenje zraka i da naložite mjere kojima bi uticali na smanjenje zagađenja. Građani Tuzlanskog kantona, koji je najmnogoljudniji, to očekuju od Vas. OČEKUJEMO DA NAŠE ZDRAVLJE STAVITE NA PRVO MJESTO.

Prema postojećim mjerenjima smo, prema svim svjetskim zdravstvenim standardima, već duži vremenski preriod izloženi po život opasnim koncentracijama zagađujućih materija. Povećana je smrtnost i broj oboljelih od karcinoma. Samo u 2 mjeseca je u klinici za plućne bolesti u Tuzli prijavljen 41 novi slučaj karcionoma, a 13.1. je u Tuzli umrlo 50 osoba. Ove navode potvrđuju zdravstveni eksperti. Više informacija na linkovima:
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=73561;https://www.doznajemo.com/post/epidemija-smrtnih-slucajeva-u-tuzli-sta-se-desava-samo-u-petak-13.-januara-umrlo-50-ljudi; http://balkans.aljazeera.net/vijesti/u-tuzli-zrak-sve-zagadeniji-oboljelih-od-karcinoma-sve-vise

Molimo Vas da pokažete svoju spremnost za rješavanje ovog problema, jer u suprotnom ćemo biti primorani da iskoristimo pravne radnje koje su nam garantovane Arhuskom konvencijom i na taj način preispitamo eventualnu krivičnu odgovornost nadležnih institucija i pojedinaca za ovakvo katastrofalno stanje.

Od Vas tražimo da:
– hitno naložite odsumporavanje na postojećim blokovima Termoelektrane Tuzla;
– da zajedno sa Fondom za okoliš FBiH napravite prijedlog finansijskog ulaganja u Tuzli, Živinicama i Lukavcu kako bi se smanjile dodatne eimisije u zrak iz individualnih ložišta i saobraćaja;
– da odredite satne, dnevne granične vrijednosti i epizode za čvrste četice PM2,5;
– da zajedničkim snagama tražite uključenje i sredstva od međunarodnih institucija i
– da nedležna federalna inspekcija pored TE Tuzla prati sve veće zagađivače u TK.

Molimo Vas, da ne prebacujete odgovornost na kantonalne institucije nego da zajedno sa njima riješite ovaj problem.

Podsjećamo, monitoring zraka pokazuje da Tuzla, Lukavac i Živinice imaju veliki problem sa zagađenjem zraka. Pored kontinuiranog zagađenja često su prisutne incidentne situacije kada koncentracije SO2 iznose i preko 1750 μg/m3, kao što je bilo 29.1.2017. u 9 sati ujutru. Od tada su bez prekida do danas 3.2. prisutne veoma visoke koncentracije SO2 i čestica. Npr. 29.1. je prosječna dnevna vrijednost SO2 iznosila 689 μg/m3. Dnevna granična vrijednost je 125 μg/m3 i u decembru 2016, na mjernoj stanici BKC, bila je prekoračena 25 dana, a prema pravilniku bi smjela biti prekoračena max. 3 puta u toku jedne godine. Satna granična vrijednost od 350 μg/m3 je na mjernoj stanici BKC u 2016. bila pređena 688 puta, a u toku jedne godine bi je smjeli preći max. 24 puta.

Nadamo da ste svjesni nužnosti Vašeg djelovanja, a ako niste onda se možda na poziciji ministrice okoliša nalazi pogrešna osoba.

S poštovanjem,
Grupa za čist zrak

Vaš komentar na članak: