Od jutros od 6 sati bez prekida su prisutne veoma visoke koncentracije SO2 u Tuzli. Povećane koncentracije su i u Živinicama i Lukavcu. Najveća koncentracija je zabilježena ujutro u 9 sati na mjernoj stanici BKC i iznosila je preko 1750 μg/m3. Pošto je za nadležne vikend niko ne reaguje!

Da prije nekoliko dana nije ukinuta epizoda pripravnosti suprotno propisanim uslovima, stanovnici Tuzlanskog kantona možda ovome ne bi bili izloženi.

Upozoravamo građane Tuzle, Živinica i Lukavca, da, u nedostatku bilo kakvog upozorenja od strane odgovornih lica, prate informacije na relevantnim internet stranicama, i da zaštite sebe, a posebno svoju djecu, starije osobe, hronične bolesnike i trudnice, od izloženosti ovom štetnom zraku. Dodatno ih molimo da korištenje motornih vozila svedu na minimum i da za zagrijavanje smanje korištenje ugljeva iz Banovića, Đurđevika i Ugljevika, jer oni imaju visok procenat sumpora. Preporučujemo da za zagrijavnje koristite lignit, pelet i drvo.
Gradonačelnika Tuzle, zaposlenike gradske uprave i vijećnike molimo da iskoriste svoj autoritet i da izvrše pritisak na više nivoe vlasti da nalože hitno smanjenje zagađenja zraka od strane operatera. Istovremeno ih molimo da ulože sve napore kako bi se smanjilo zagađenje zraka od strane individualnih ložišta i saobraćaja što je njihova nadležnost. Takođe ih molimo da insistiraju na smislenim izmjenama Plana interventnih mjera, kako bi se moralo u hitnom roku odgovoriti na alarmantna zagađenja, te da zahtijevaju analizu procedure primijenjenu prošle sedmice vezano za proglašenje epizode pripravnosti i njenog prestanka, i reakciju indsutrijskih postrojenja.
Ministarstvu za obrazovanje nauku kulturu i sport TK predlažemo da preispitaju opravdanost početka nastave bar za osnovne škole. Prema standardima WHO djeca spadaju u rizične skupine i njihovo izlaganje povećanim koncentracijama zagađujućih materija može imati dugoročne posljedice.

Na Ministarstvo zdravstva TK i Zavod za javno zdravstvo apelujemo da se uključe, jer prema svim standardima ozbiljno je ugroženo zdravlje građana, a to je njihova nadležnost.

Od nadležnog Ministarstva okoliša tražimo da hitno proglasi odgovarajuću epizodu, za koju su ispunjeni uslovi, i usvoji smislene mjere kako bi se na efikasan način adresirao problem prekomjernog zagađenja kojem smo izloženi ovih dana.
Proglašavanje epizode pripravnosti, upozorenja i uzbune omogućiće poduzimanje određenih mjera kako bi se smanjilo zagađenje zraka i upozorile rizične grupe o opasnosti po njihovo zdravlje. Obzirom na to da ćemo zbog nepovoljnih vremenskih prilika biti izloženi prekomjernom zagađenju zraka i u narednim danima, poduzimanje hitnih mjera je prijeko potrebno.
Na osnovu Plana interventnih mjera, Termoelektrana „Tuzla“ i druga indsutrijska postrojenja su usvojila svoje Planove djelovanja. Tako Plan djelovanja Termoelektrane u slučaju proglašenja epizode „pripravnosti“ obavezuje ovo postrojenje da koristi ugalj na blokovima 3, 4 i 5 sa nižim specifičnim sadržajem sumpora i pepela u uglju, dok u slučaju proglašenja epizode upozorenja pored toga proizvodnju na bloku 6 mora svesti na tehnički minimum.

Zadnja epizoda i smanjenje emisija od strane Termoelektrane Tuzla je pokazalo da su to mjere koje rezultiraju smanjenjem zagađenja zraka u Tuzli i okolini./Amira Kunto-CEE/

Vaš komentar na članak: