Nakon odlaska snježnih dana i otapanja debelih santi leda na jezerima, na površinu je ponovo isplivao naš nemar, naš odnos prema prirodi i svemu što nas okružuje. Hrpe smeća i otpada našlo se na obalama jezera Modrac.

Ribolovci živiničke Mrene otkrivaju nam svoju strast za ribolovom, ali i ekološkom katastrofom koja je tu oko nas. Ribolovci su pošli nakon dužeg vremena na jezero Modrac, koje slovi za pravi riblji rezervat, gdje se uvijek može postići dobar ulov.Međutim, kada su stigli na odredište, bili su iznenađeni velikim količinama smeća od raznih materijala, uz samu obalu i na obali.

“Morali smo prvo očistiti teren kako bi se približili obali i sebi napravili kutak za pecanje. Tokom boravka na ribolovu nismo se mogli oteti utisku -da li smo d baš došli dotle da nemamo kuda sa otpadom, već da ga bacamo u rijeke ili jezera, koje tako odplivaju i na Modrac;”- priča nam iskusni ribolovac Vinko Perić.

Ovih dana bilo je mnogo događaja u vezi sa odlagalištem komunalnog tpada u Gornjoj Višći, gdje su građani protestovali zbog ugrožavanja svojih života. I dok je na pomolu rješenje tog problema, pitamo se-ko će i kada rješiti probleme zagađenja rijeka i jezera?/Š.G./

Vaš komentar na članak: