Mnogi građani su nas obavijestilli o veoma neprijatnom mirisu koji se širi gradom i okolinom. Zimu smo preživjeli sa zagađenim zrakom, koji je nastao usljed sezone grijanja, jer je poznato da imamo preko hiljadu mini kotlana.

Zimski period nije jedina eko teškoća građana, jer se već treću veče širi neprijatan miris sa okolnih parcela, gdje se istresa gnojivo životinjskog porijekla.

Blokada deponije smeća u Gornjoj Višći takođe je doprinijela da neodgovorni pojedinci bacaju smeće pored puteva i obližnjim šumskim predjelima, tako da je i to jedan od uzročnika zagađenja okoline i neprijatnog mirisa.

Povodom novonastalog eko problema danas je održana hitna sjednica Kolegija općinskog načelnika. Prenosimo u cjelosti saopštenje sa te sjednice:

Nakon prijava velikog broja građana koji su se žalili na miris amonijaka i druge neugodne mirise u zraku koji su se širili cijelim gradom i prigradskim naseljima koje gravitiraju uz Sprečko polje, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković danas je održao hitnu sjednicu Kolegija Općinskog načelnika kako bi odmah poduzeo hitne mjere iz svoje nadležnosti.

S tim u vezi, Inspekcija Općine Živinice je odmah nakon održanog Kolegija izašla na teren kako bi napravila inspekcijski uviđaj kod NN lica protiv kojeg su se građani žalili. Nadzorom na terenu dana 21.03.2017. godine, utvrđeno je da je samo jedna parcela, od ukupno tri parcele koje određeno lice koristi po Ugovoru o zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, pođubrena ali i proorana odnosno zagrnuta i da je sve u skladu sa propisima Odluke o komunalnom redu. Općinski inspektori su također konstatovali da se ne radi o izmetu koka nosilja farme Bingo u Ciljugama, nego o stajnjaku sa farme krupne stoke iz Višće.

Inspektori su kontaktirali i poljoprivrednog inspektora u Upravi za inspekcijske poslove koji su izvršili analizu stajnjaka na Pedološkom Zavodu u Sarajevu, te prema njihovim informacijama navedena vrsta đubriva nije štetna za zdravlje ljudi i ima samo neugodan miris. Međutim, na današnjem uviđaju na terenu inspektori Općine Živinice utvrdili su da trenutno ne postoji ni neugodan miris.

Na danas održanom hitnom Kolegiju razgovarano je i o sanaciji udarnih rupa na putevima u Općini Živinice. Šef općinske službe za prostorno planiranje i komunalne poslove Enes Glavinić istakao je da asfaltna baza treba biti otvorena u narednim danima, te će se u sledećoj sedmici krenuti sa sanacijom.

Također, načelnik Kamenjaković je naredio da Služba Civilne zaštite u saradnji sa JP „Komunalno“ Živinice, angažuju Vatrogasnu jedinicu da pomogne oko pranja ulica, čišćenja i uređenja grada, te zasađivanja ukrasnog cvijeća kako bi spremno dočekali april – mjesec čistoće.

Vaš komentar na članak: