Iako su vremenski uslovi pomogli građanima Tuzlanskog kantona da nesmetano dišu “Grupa za čist zrak” nije gubila vrijeme već je, tokom sedmice, aktivno radila na definiranju zahtjeva prema Ministarstvu prostornog uređenja i zaštitu okolice TK i Grad Tuzlu. Cilj je iniciranje i preduzimanje mjera koje će dovesti do smanjenja zagađenja zraka. U toku su pripeme zahtjeva za Federalno ministarstvo okoliša i turizma i zahtjeva za građane.

Grupi za čist zrak se svakodnevno priključuju novi pojedinci i grupe koje podržavaju njihove aktivnosti. Rad grupe podržavaju i međunarodne institucije. Glavni zahtjevi za Resorno ministarstvo i Vladu TK su:

1. Da hitno izrade Plan kratkoročnih i dugoročnih mjera za održivo smanjenje zagađenja zraka u TK.
2. Da donesu novi Plan interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, koji će štititi građane, a ne zagađivače.
3. Da općinama i NVO pružaju finansijsku podršku za projekte koji će dovesti do smanjenja zagađenja zraka (širenje mreže centralnog grijanja, energijska efikasnost, obnovljivi izvori energije, jačanje javnog saobraćaja itd).
4. Da u svojim budžetima rezevišu sredstva za održavanje mjernih stanica i djelovanje u slučajevima epizode pripravnosti i epizode uzbune.
5. Da organiziraju premještanje mjerne stanice u MZ Bukinje sa postojećeg mjesta na lokalitet pored ambulante i da se na nju dogradi displej.
6.Instaliranje mjerna stanica za mjerenje BTX spojeva u Lukavcu.

Od Grada Tuzla je traženo da Grad Tuzla da svoj doprinos smanjenju zagađenja zraka bržim širenjem mreže sistema daljinskog grijanja i poboljšanjem javnog saobraćaja i stvaranjem infrastrukture za korištenje bicikala.

Zahtjevi su dostavljeni i u narednoj sedmici se očekuje održavanje sastanaka sa fokus grupom i dogovor o nastavku saradnje.

Grupa za čist zrak je odlučna i želi uložiti maksimum svog napora kako bi građani Tuzlanskog kantona mirnije čekali naredne zime./”Grupa za čist zrak”/

Vaš komentar na članak: