Mirza Aljić: Marijan Beneš uvijek rado dolazio u Živinice na revijlane mečeve

Jedan od najboljih boksera Jugoslavije svih vremna Marijan Beneš preminuo je juče u Banjaluci u 67.godini života.

Kao amaterski bokser osvojio je zlatnu medalju na prvenstvu Evrope 1973. Godine u Beogradu, te je od tada prešao u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik. 21 meč nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Zahvaljujući sportskim entizijastima Živinica, prvenstveno Ramizu Aljiću, Živiničani su imali priliku u više navrata vidjeti i družiti se sa Marijanom Benešom na revijalnim manifestacija „Živinička mladost“.

„Moj tata je bio veliki bokser i poznavao je najveće asove bivše Jugoslavije, pa smo često u Živinciama imali u gostima Marijana Beneša, Antu Jospiovića, Tadiju Kačara i druge velikane boksa. Veoma nam je žao što je Beneš umro, ali je sigurno da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u istoriji ovog viteškog sporta. Beneš je bio veliki čovjek i uvijek je rado dolazio na boksersku reviju“Živinička mladost“, kaže nam nekadašnji šampion BiH u boksu Mirza Aljić.

Na slici:Marijan Beneš u Gradskoj dvorani Živinice