Uz prisustvo velikog broja rodbine i prijatelja danas je obavljena dženaza Ejubu Čokiću, penzionisanom prosvjetnom radniku i dugogodišnjem društveno-političkom aktivisti.Dženazi je prethodio komemorativni skup, održan u velikoj sali opštine Živinice.

O liku i djelu Ejuba Čokića na komemorativnom skupu su govorili opštinski načelnik dr.Samir Kamenjaković i mr.Fahir Spahić, podpredsjednik OO SDP Živinice.

“Vijest o smrti našeg uglednog sugrađanina Ejuba Čokića potresla je sve one koji su ga poznavali, a malo je u našoj sredini onih koji ga nisu znali, jer je kroz svoj život,rad i djelovanje ostavio neizbrisiv trag u životu naše lokalne zajednice. Svoj radni vijek Ejub Čokić je započeo po živiničkim selima kao učitelj, da bi kasnije stalnim napredovanjem u struci postao direktor Osnovne škole Đurđevik u više mandata.

Uporedo sa svojim radnim aktivnostima angažovan je bio i u društveno političkoj zajednici, od MZ Đurđevik, do općine i šire. Učesnik je i pokretač brojnih akcija koje su imale za cilj bolji život svih građana. Kao veliki aktivista, koji je dao značajan doprinos razvoju naše lokalne zajednice, jedan mandat Ejub je bio predsjednik opštine Živinice i to posljednji mandat prije uvođenja višestranačkog sistema i osamostaljenja bivših republika SFRJ”, rekao je, između ostalog načelnik Kamenjaković.

Nadalje je podsjetio na njegov doprinos tokom odbrambeno oslobodilačkog rata, kada je među prvima stupio u redove oružanih snaga BiH.

“Ejub je uporedo sa učiteljskim i društveno-političkim radom formirao svoju porodicu.Sa suprugom Vahidom je stekao troje djece-kćerke Mersiju i Aminu i sina Envera, koje odgojiše na ponos i njima, ali i našoj zajednici.Zbog svog entuzijazma,besprijekornog rada ,vanrednog angažmana i svojih organizatorskih sposobnosti, često su mu povjeravane i najodgovornije funkcije u opštini Živinice”, istakao je Kamenjaković.

Govoreći o liku i djelu Ejuba Čokića, podpredsjednik OO SDP Živinice mr. Fahir Spahić je rekao:

“Ne postoje mjerni uređaji koji bi mogli adekvatno izmjeriti kvalitet i snagu u reprezentaciji društvenih radnika pedagoga, drugova, komšija, roditelja, ali sam sasvim siguran da bi u svim anketama naš Ejub za svaku od navedenih reprezentacija mogao sa pravom da nosi kapitensku traku. Dok je bio predsjednik opštine Živinice, a u isto vrijeme ja predsjednik omladine opštine Živinice, često smo sarađivali i imao sam priliku uvjeriti se o kakvom se čovjeku radi, pa zaključujem da nam je svima bila čast što smo ga poznavali i zajedno s njim radili”.

U ime porodice na komemortivnom skupu zahvalila se kći rahmetli Ejuba, Mersija.Na ispraćaju ispred kuće žalosti u Đurđeviku S. oproštajni govor održao je njegov bivši učenik, dugogodišnji bivši općinski načelnik Živinica mr.Hasan Muratović, koji je podjsetio na sve ono što je tokom svog radnog angažovanja učinio za našu lokalnu zajednicu i šire. Ejub Čokić, uz prisustvo velikog broja rodbine i prijatelja pokopan je u mjesnom groblju Musići.

 

Vaš komentar na članak: