Spreča se povlači-problemi ostaju

Danas su nastavljene aktivnosti na pomoći ugroženim područjima općine Živinice. Za utjehu je da se vodostaj Spreče postepeno povlači, ali je hiljade kuća još uvijek pod vodom. U Malinama dežuraju ekipe Civilne zaštite, Armije BiH, Crvenog križa i vatrogasaca RMU Đurđevik.

“Čamcima Armije BiH uspjeli smo izvući iz kuća u posljednja dva dana sve one koji su morali napustit svoje domove.Bilo je još potreba za iseljavanjem, ali neki ne žele izaći iz kuća, već su se preselili na više etaže. Tokm dana sve ugrožene porodice snabdjevamo hranom i vodom u kanisterima, a u pripravnosti je cisterna sa vodom, tako da uspijevamo pomoći koliko se može”,  kaže nam komandir Vatrogasne jedinice RMU Đurđevik Hasan Goletić.

Tokom jučerašnjeg dana voda je presjekla put ka Dubravama, a u tom dijelu mnogo je kuća pod vodom. Kuća Vere Mišić opkoljena je sa svih strana i jedan susjed je uspio probite se do kuće i obezbijediti potrebnu hranu za ugroženu sugrađanku. Tokom dana postojala je namjera da se Vera Mišić iseli privremeno, ali se voda povukla, tako da je stanje počelo da se normalizuje!

Ribolovci Mrene takođe su uključeni u akcije pomoći ugroženim građanima. Midhat Brčaninović ističe veliku požrtvovanost ribara:

“Spremni smo se žrtvovati maksimalno u spašavanju ljudi, to nam je najvažnije. Žalosno je što je mnogo kuća poplavljeno, a ljudi su cio život ulagali da sebi izgrade uslove za dostojan život”!

Put ka Tuzli iz pravca Živinica preko Dubrava i Ljubača još uvijek je u prekidu, ali ukoliko prestanu kiše stvoriće se uslovi za normalizaciju saobraćaja!/Š.G./