Dio naselja Strašanj pretrpio je velike štete tokom posljednjih poplava i izlivanja  rijeke Spreče. Kuće u Ul.Magistralni put kod salona namještaja Malagić ostale su bez namještaja, ali i uginuća peradi, o čemu Marko Marković sa broja kuće 184 kaže:

“Bilo je stravično, voda je dostigla blizu 1,5 metar i stvari su mi plivale po sobama. Sa obitelji sam se popeo na sprat sa namjerom da tu i ostanem, ali me je vojska, kao i ostale u susjedstvu, prevezla čamcima, pa sam nekoliko dana proveo kod rođaka Stjepana Maroševića. Sve stvari su mi uništene, namještaj je za baciti, jedino su ostali gornji dijelovi viseće kuhinje. Takođe i od bijele tehnike nema ništa. Zahvaljujući ljudima iz Komunalnog Živinice spašene su mi svinje i krupna stoka i odvezli su ih na sigurno”.

Ništa bolje nije prošao ni susjed Jozo Marković, koji je takođe pretrpio velike štete:

“Neopisivo je kakva je strahota vladala tih dana. Sve što je bilo na prvim etažana naših kuća, kako kod mene, tako i mojih susjeda, uništeno je. Prijavili smo štetu, pa ako bi bilo kakve pomoći to bi nas spasilo. Pošto  radim u Konjuhu, kada bi firma mogla da nam plati ono što nam duguje, pomoć mi ne bi trebala od drugih”, kaže Jozo Marković.

Kao što je bilo kod Joze i Marka, tako je kod svih u ovom dijelu Strašnja, kojima je voda nanijela neprocjenjive štete, ali uz pomoć dobrih ljudi nadaju su brzom oporavku. Jer, kako kažu, važno je da se preživjelo!/Š.Gadžo/

Na slici: Marko i Jozo kraj svojih kuća u očekivanju pomoći

Vaš komentar na članak: