U okviru međunarodne akcije „Cryptus“, koja se uz najveće mjere sigurnosti i tajnosti, provodila u proteklih nekoliko dana, lišene su slobode dvije osumnjičene osobe, na području Živinica. Aktivnosti u SR Njemačkoj i drugim zemljama EU obuhvatile su više desetina pretresa osumnjičenih osoba.

U najvećoj operativnoj tajnosti i povjerljivosti, u proteklih nekoliko dana provedena je koordinirana akcija partnerskih institucija BiH i SR Njemačke, u borbi protiv uvezane mreže počinitelja kaznenih djela, na području dvije zemlje, koji se za činjenje kaznenih djela i kriminalnih aktivnosti, koriste najsuvremenijim kompjuterskim tehnologijama.

Na terenu se nalazio istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao zajednički rad policijskih službenika MUP-a RS i Federalne uprave policije, a u provođenju aktivnosti podršku su pružali i operativci OSA BiH.

Nakon višemjesečne specijalističke istrage, u BiH su na području Živnica lišeni slobode osumnjičeni:

-Asmir Mulaj, rođen 1988. godine, u mjestu Istok, Srbija, državljanin BiH,

-Kenad Muminović, rođen 1990. godine u Užicu, državljanin BiH.

Uporedo sa lišenjima slobode izvršeni su pretresi stanova, objekata, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni.

U pretresima je pronađena određena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina opojnih droga.

Navedeni su osumnjičeni za sudjelovanje u radu ilegalnog internet servisa, koji je korišten za izvršenje većeg broja krivičnih djela, kao i pružanje infrastrukture za izvršenje krivičnih djela (ilegalna kupovina i prodaja opojnih droga, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava, podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja, kao i podataka o osobnim dokumentima i ispravama i druga kaznena djela)./Emina Ibrić/

Vaš komentar na članak: