Na području općine Živinice vodostaj rijeka se povlači nakon obilnih padavina i mnogi su već u akciji čišćenja. Prohodne su sve ceste, a saobraćaj se normalizuje uz povremene zastoje. Građani,  kojima su poplave napravile štetu tek kreću u borbu za spašavanje svojih imanja i domova koji su u velikoj mjeri oštećeni. Najugrženija su naselja Đurđevik, Litve, Strašanj, Sjever 2.

Živiničani su se digli na noge i pomagali svojim sugrađanima, među kojima je Aldin Paprikić, koji je animirao omladinu, članovi Udruženja navijača „Armija zmajeva“, preko 200 volontera CK.
Mještani u Đurđeviku nakon šteta koje je nanijela vodena bujica čiste kuće i dvorišta. Posjetili smo porodicu Ramić.

– Sve nas je poplavilo za kratko vrijeme. Nismo uspjeli ništa skloniti, a nismo ni očekivali toliko vode. Ostali smo zarobljeni na spratu kuće, ja supruga i sin sa porodicom. Obećali su doći da prcijene štetu. Eto, sve mi je uništeno, a ja sam penzioner i ne znam kako ću sve ovo sanirati-kazao je Ismet Ramić iz Đurđevika, kojem pomaže rodbina i komšije.

Tokom trodnevnih poplava oštećene su putna komunikacija  Živinice-Dubrave preko Kulića
Procjene sveukupnih šteta će biti moguće tek u narednim danima, a utješna činjenica za građane Živinica i okoline je to što nije bilo gubitaka ljudskih života./Sanel Mumić/

Vaš komentar na članak: