Jutros je nakon kraće bolesti preminuo Ejub Čokić, penzionisani prosvjetni radnik i dugogodišnji društveno-politički aktivista. Svoj radni vijek Ejub Čokić je započeo po živiničkim selima kao učitelj, da bi kasnije stalnim napredovanjem u struci postao direktor Osnovne škole Đurđevik u više mandata.

Uporedo sa svojim radnim aktivnostima angažovan je bio i u društveno političkoj zajednici, od MZ Đurđevik, do općive i šire. Učesnik je i pokretač brojnih akcija koje su imale za cilj bolji život svih građana. Kao veliki aktivista, koji je dao značajan doprinos razvoju naše lokalne zajednice, jedan mandat Ejub je bio predsjednik opštine Živinice i to posljednji mandat prije uvođenja višestranačkog sistema i osamostaljenja bivših republika SFRJ.

Tokom odbrambeno oslobodilačkog rata stupio je od prvih dana u redove oružanih snaga BiH, gdje je dao značajn doprinos, ali ga tokom ratnih dešavanja pogađa herojska smrt sina-pilota Envera Čokića, koji je stradao na humanitarnom zadatku iznad Žepe, 7.maja 1995.godine, kada je njegov helikopter pogođen sa neprijateljskih položaja.

Nakon rata Ejub Čokić je nastavio kao i ranije, aktivan na svakodnevnim radnim i društveno političkim zadacima. Dao je značajn doprinos razvoju demokratije i višestranačja, te radu u okviru Socijal demokratske partije (SDP), čiji je bio predsjednik i na izborima 2000.godine uspio osvojiti povjerenje birača i dovesti ovu političku partiju u lokalnoj zajednici na pobjednički tron.Na izborima je takođe dobio povjerenje građana i bio izabran za poslanika u Skupštini Federacije BiH.

Cio život posvetio je aktivnostima na stvaranju boljih uslova za život građana, pa je za svoje zasluge dobio više priznanja i nagrada, među kojima i Zlatnu spomen plaketa općine Živinice za veliki doprinos razvoju naše lokalne zajednice.

Dragi naš Ejube, hvala ti za sve dobro što si učinio za nas-neka ti je vječni rahmet i laka zemlja bosanska!

Vaš komentar na članak: