U spomen: Ševal Bašić (1960.-2017.)

 

Istaknuti patriota i borac odbrambeno oslobodilačkog rata Ševal Bašić preminuo je nakon kraće i teže bolesti. Iznenadna smrt navukla je tugu u srcima svih koji su ga poznavali kao istaknutog pripadnika Policijeske uprave Živinice, gdje je jedno vrijeme i to u vihoru rata obavljao dužnost načelnika i komandira ratne policije.

Još 8.aprila 1992.godinu živinički policajci i pripadnici Patriotske lige među prvima su krenuli na Kula Grad kraj Zvornika, kako bi pomogli odbrani BiH na njenoj istočnoj granici. Bivši komandir PU Živinice Ševal Bašić isticao je značaj odlaska živiničkih boraca da brana BiH na njenoj granici.

Nakon završetka rata i penzionisanja Ševal Bašić je izabran za predsjednik Udruženja živiničke policije 1992-95. godine, te je i na taj način dao doprinos da se ne zaboravi uloga Živiničana tokom teških ratnih vremena.

Osim značajnog doprinosa tokom ratnog perioda, Ševal Bašić je dao veliki doprinos razvoju sporta u Živinicama.

Jedno vrijeme bio je predsjednik Karate kluba Konjuh i za taj period karatisti Živinica bili su najbolji u Bosni i Hercegovini: državni prvaci u muškoj i ženskoj konkurenciji(seniori) postaju 1996.godine, te takođe državni prvaci u juniorskoj konkurenciji iste godine, što je i za današnje prilike prava rijetkost u našim sportskim udruženjima i klubovima.

Hvala Ti na svemu što si dao za naš grad i našu državu Bosnu i Hercegovinu-neka Ti je vječni rahmet i laka zemlja bosanska!