U spomen: Slavka Delić

Iznenada nas je napustila naša sugrađanka Slavka Delić.Bila je nastavnica likovnog odgoja u OŠ Gračanica S. i Drugoj osnovnoj školi Živinice, iz koje je 10.oktobra 2014.godine ispraćena u zasluženu mirovinu.

Zbog njenih uspjeha na polju likovnog odgoa više puta smo pisali na našem portalu, a na dan ispraćaja u penziju objavili smo cjelovit prilog o njenim rezultatima, na koji ćemo se podsjetiti.

Slavka Delić se istakla kao nastvanica likovne kulture, gdje je postigla vrhunske rezultate. Malo joj je bilo raditi samo na časovima, već je organizovala i likovne sekcije, osvajala mnoge nagrade, a još se dobro sjećamo kada je njena ekipa likovnjaka postala prvak BiH u takmičenju OSCE-a-Kaleidoskop:

“Učenici su tada uložili velike napore i temeljito se pripremili za takmičenje, tako da su u konkurenciji 107 škola osvojili prvo mjesto, što je izuzetno značajan uspjeh”, sjeća se Slavka 2010.godine, kada je Druga OŠ dobila nagradu od 2 hiljade KM, pa potom takmičenje BH Telekoma, koje je školi donijelo kompujutere. I tako iz godine u godinu nagrade učenicima i školi, sve do zalužene penzije.

O svom odlasku u penziju tada je Slavka Delić izjavila:

“Sve je brzo prošlo, uložila sam svoje znanje i energiju da djecu uvedem u svijet likovne kulture, a svjedok našeg uspjeha su najveće nagrade koje smo osvajali u BiH, ali i regiji.Drago mi je što to nije zaboravljeno i što sam sa kolegicom Anom dostojno ispraćena iz škole, a mjesto prepuštamo mlađim kolegama, pa se nadam da će nastaviti uspješno sa širenjem likovne kulture, kao važnog segmenta u obrazovnom sistemu”.

Nastavnica Slavka Delić često je bila pozivana u svoju Drugu osnovnu školu prilikom organizacije raznih svečanosti povodom državnih ili vjerskih praznika, kada bi rado svratila u učionice na časove likovnog odgoja, te svojim bogatim iskustvom pomagala i mlađim kolegama.

U Drugoj osnovnoj školi sutra, 20.marta, sa početkom u 12,30 sati, održat će se komemorativna sjednica za preminulu Slavku Delić, dok je ispraćaj ispred porodičnog stana-zgrada Memi-Ali, u 14 sati, a potom sahrana na Gradsko groblje Živinice..

Draga naša Slavka, hvala ti na svemu što si učinila za mlade, koji će te se uvijek rado sjećati-neka ti je laka zemlja bosanska!