U spomen: Učitelj Rasim Mujanović

Mnogi su danas s tugom prihvatili vijest da je preminuo istaknuti prosvjetni radnik, učitelj u penziji, Rasim Mujanović. Svestrani učitelj-nastavnik razredne nastave u živiničkoj Drugoj osnovnoj školi Rasim Mujanović, poznat je kao dobar prosvjetar, ali i travar koji je liječio nekoliko bolesti.

Kao učitelj iskustva u radu sticao je širom BiH i nema kraja gdje nije službovao tokom svoje duge prosvjetarske karijere, koju je napustio prošle godine, kada je svečano ispraćen u mirovinu.

Svojim predanim radom izveo je nekoliko generacija učenika, dao im osnove pismenosti i uputio na životne staze, te su mnogi njegovi đaci danas dobri radnici, profesori, inženjeri, ljekari…Međutim, tokom svog dugog službovanja Rasim Mujanović je izučio spravljati biljne preparate i liječiti ljude od raznih bolesti.

Njegovi lijekovi na bazi trava mnogima su pomogli, a tamo gdje ne može biljni lijek mogla je pjesma-govorili su mnogi. Ovaj daroviti učitelj izuzetno je bio dobar interpretaror narodne muzike. Često je pjevao kada ima nastup KUD Živinice, na priredbama Živiničko ljeti i humanitarnim koncertima, kakav je bio za oboljelu Amilu Džinović u Gradskoj dvorani.

Dobitnik je više priznanja za postignute rezultate u odgojno obrazovnom radu, te aktivnostima u Mjesnoj zajednici Oskova i šire.

Dragi naš Rasime, hvala ti za sve što si učinio za dobro svih nas-neka ti je vječni rahmet!