U spomen: Živiničani se oprostili od najstarijeg sugrađanina Pepija

Familija i građani Živinica oprostili su se od Josipa Severa- Pepija, koji je preminuo u 93.godini života.
Rođen je 1925.godine u mjestu Selce u Sloveniji, a u Živinice je došao sa roditeljima kao petogodišnji dječak 1931.godine. Tada je njegov otac Ivan dobio posao mašinovođe u nekadašnjem “Konjuhu“.

Kao majstor mašinbravar i tokar Josip je radeći u “Konjuhu“ dao nemjerljiv doprinos u održavanju ispravnosti strojeva u procesu proizvodnje i stručnom osposobljavanju velikog broja mladih metalskih radnika u tadašnjem pogonu “Mašinski“. Taj pogon kasnije se izdvaja u zajedničko preduzeće metalske i elektro struke sa poduzećem “Nikola Tesla“ iz Tuzle.

U navedenom poduzeću, koje je preraslo u Radnu organizaciju “Metaloprerađivačku industriju“ Maline /danas Alfe-Mi/ , u okviru Složene organizacije rada “UMEL“ Tuzla, obavljao je veoma odgovorne poslove rukovodioca proizvodnje sve do odlaska u mirovinu 1986.godine, poslije aktivnog rada od preko 42 godine.

Stručan i ambiciozan tokom rada aktivirao se i u drugim oblastima života i dao veliki doprinos razvoju našeg grada. Obavljao je funkciju predsjednika Nogometnog kluba “Slaven“ Živinice, bio aktivni sudionik u organiziranju i razvoju Udruženja ribolovaca “Mrena“ Živinice, kao i u mnogim drugim društvenim organizacijama i akcijama.

Kao istaknuti društvenopolitički radnik bio je član Komisije za obuku i polaganje ispita za VKV radnike mašinske struke, čime je bio zaslužan za stručno usavršavanje i doprinos generacija mašinskih radnika koji su radili na području općine Živinice i općina u okruženju. Svojim radom, znanjem i posvećenosti zaslužio je mnoga društvena priznanja i odgovorne funkcije u zajednici koje nije prihvatao zbog želje da ostane u svojoj struci. Najveća nagrada za taj doprinos bio je veoma sadržajan i dug život sa svojom djecom, unučadima i praunučadima koje je neizmjerno volio.

U oproštajnom govoru nad lijesom Josipa Severa-Pepija, u kojem je istaknuta plodna biografija ovog skromnog čovjeka, Vinko Perić je završio slijedećim riječima:

“Neka ti je laka ova naša bosanska zemlja koju si toliko volio i kojoj si toliko dao. Neka ti je vječna slava i hvala dragi naš Majstore Pepi”!

Uz zvuke posmrtnog marša Duvačkog orkestra Konjuh brojni Živiničani ispratili su na vječni počinak svog dragog i poštovanog sugrađanina, kojeg su do skora sretali na ulicama grada i družili se s njim!