U spomen:Janja Stjepanović

U 98.godini života napustila nas je Janja Stjepanović, porijeklom iz obližnjeg mjesta Breza, s područja Ljubača, koja je važila za rekordera po dužini življenja u tom kraju.Janja je preminula u Brizbenu u Australiji, gdje je živjela protekle dvije decenije.

Tokom dugog života odhranila je sa svojim suprugom Ivicom šestoro djece: Luciju, Ljubicu, Milicu, Antu, Božu i Mihajla.Svojevremeno je govorila da je najbogatija, jer ima 13 unučadi i 20 praunučadi.

Ivica je umro prije tridesetak godina, a put Australije prva je krenula kći Ljubica, a potom je i preostala familija krenula put ove daleke zemlje.

Sin Anto, koji je radio u RMU Đurđevik i živio u Živinicama krenuo je put Australije i Brizbana krajem 90-tih godina.U istom gradu su mu braća i dio suprugine familije.Prema njegovom kazivanju baka Janja je imala želju da posjeti svoje rodno mjesto, svoj kraj, svoje Morančane, Ljubače, Breze i okolna mjesta, ali zbog poodmaklih godina ta joj se želja nije ispunila.Ostat će upamćena kao dobra osoba, humana i brižna majka, baka, prabaka…

Neka joj je laka zemlja!