Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK u Živinicama se bilježi prekomjerno zagađenje zraka. Kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC i Lukavac. Takvo stanje trebalo bi se zadržati i narednih dana.

Posljednjih dana mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka bilježile su prekomjerno zagađanje zraka. Usljed poboljšanja meteoroloških prilika stanje se popravilo u Tuzli i Lukavcu, dok se u Živnicama i dalje bilježi povećano prisustvo zagađujućih tvari u zraku.

Ulaganje u toplifikaciju, projekt je kojeg u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona smataraju prioritetnim u cilju poboljšanja prilika. Iz gradske uprave u Tuzli najavljuju da će predložiti i izmjene Zakona o komunalnoj djelatnosti Tuzlanskog kantona. Smatraju da pored obaveze da se priključe na vodovod i kanalizaciju, poslovne subjekte treba obavezati i na priključenje na sistem daljinskog grijanja, ukoliko je to tehnički moguće.

Prema izvještaju iz kantonalnog štaba civilne zaštite vodostaj na brani hidro akumulacije Modrac bio je 199,51 metara nadmorske visine. U Kalesiji je zbog visokog vodostaja rijeke Spreče, kod nadvožnjaka, zatvoren je regionalni putni pravac Kalesija – Gojčin./Emina Ibrić/

Vaš komentar na članak: