Plavi jezik i dalje prijeti pomoru ovaca na području naše općine, a u posljednje vrijeme se širi i na goveda. Do sada je Veterinarskoj stanici Paprikić više od 20 vlasnika prijavilo znakove bolesti tipične za plavi jezik. O tome više saznajemo od mr.Nevresa Paprikića:

„Već imamo na našem području više od hiljadu ovaca koje imajuu problem sa plavim jezikom, a uginuća su registrovana kod 5 vlasnika i do danas je uginulo 12 ovaca, što je znak da bolest nije zaustavljena i da i dalje predstavlja veliku opasnost. U međuvremenu desilo se ono čega smo se svi najviše bojali, a to je da se plavi jezik proširio i na goveda. Bolest je utvrđena na jednom imanju, pri čemu je oboljelo pet goveda, sa vidljivom kliničkom slikom“.

Prema riječima mr. Nevresa Paprikića krajnje je vrijeme da se poduzmu sve potrebne mjere i zaustavi ovo teško oboljenje kod pomenutih životinja:

„Danas nam je potvrđeno od nalaza Veterinarskog fakulteta Sarajevo da je u Živinicama zabilježen prvi slučaj oboljenja plavog jezika kod goveda na posdručju Tuzlanskog kantona. Kod goveda su simptomi povećanje tjelesne temperature, gubitak apetita, dolazi do pada mliječnosti itd. Sreća u nesreći je da ova bolest nije prenosiva na ljude. O svemu smo upoznali nadležne organe u TK i FBiH, te apelujemo na sve one koji bi trebali reagovati da hitno što prije poduzmu potrebne mjere, jer već sutra može biti kasno. Ukoliko se ne obezbijede vakcine, iduće godine bi moglo doći do strahovitog oboljenja ovaca i goveda, čime bi zajednica mnogo izgubila, a posebno farmeri kojima je to egzistencija“, rekao nam je mr.Nevres Paprikić.

Iz Veterinarske stanice Paprikić u Živinicama preporučuju svim vlasnicima farmi da kao prvu mjeru odbrane od virusa koji prenose insekti, zaštite životinje sa kvalitetnim insekticidima/dezinsekcija štala/ i stavljanja mrežica na otvore.

U Veterinarskoj stanici Paprikić, povodom teškog oboljenja kod pomenutih životinja, uveli su stalno dežurstvo i mobilni su 24 sata, a sve informacije mogu se dobiti na telefon 774-774./Š.G./

Vaš komentar na članak: