1.maj: Nastavljena tradicija jutarnjeg praznovanja

Lijepo sunčano jutro uljepšali su članovi Duvačkog orkestra Konjuh, koji su ulicama Živinica, već po tradiciji, svirali budilnicu, a na kratko su se zaustavili u parku iza bivšeg hotela Konjuh, gdje su prisustvovali organizovanoj svečanosti u povodu 1.maja, u režiji SDP Živinice.

SDP i Udruženje građana Josip Broz Tito organizovali su roštiljijadu, pa su građani koji su poranili imali priliku da se druže uz kafu, roštilj, slatkiše i piće.Kapelnik Nail Hrustić zadovoljan je što tradicija postoji tako dugo:

“Naša glazba formirana je prije 66 godina i rado se sjećamo prvog kapelnika Nine Puljizovića-Dubrovčanina, koji mi je bio nastavnik muzike i uključio me u glazbu. Danas sam ja kapelnik i evo trajemo dugo, a nadamo se da će tako u našim Živinicama biti zauvijek” .

O značaju 1.maja i aktuelnom stanju u društvu govorio je predsjednik Foruma sindikalnih aktivista OO SDP Živinice Mehmed Rakovac, koji je, između ostalog, rekao:

“Nikada kao danas nam nisu ozbiljnije potrebne poruke Prvog maja. One nas upućuju na ovocivilizacijsko dostignuće kako je sasvim normalno da država poslodavcu obezbijedi optimalne uslove u poslovanju, bez državnih nameta koji ih tjeraju da zatvaraju preduzeća, te da taj poslodavac redovno i kvalitetno isplaćuje sve obaveze prema radniku.Radnička klasa BiH ne postoji, a ni ozbiljna organizacija poslodavaca, pa ni ozbiljna organizacija sindikata.Sve je u nekom prelaznom, dugogodišnjem postratnom prestruktuiranju, a vrijeme ne čeka.Ne čeka ni kapital, već žuri u uređenije sredine, a za njim u stopu ide tržište rada.

Svima nam je jasno da u BiH nema uslova za razvoj trežišta rada, te da već godinama inteligencija, pa i ostali, hrle da postanu gastarbajteri u nastojanju da”izvedu djece na pravi put”.Postavlja se pitanje- hoćemo li svi jurišati prema granici u potrazi za normalnim životom ili ostati ovdje i suočiti se sa našom nenormalnom borbom?

Glavna poruka ovog 1.maja se odnosi na poslodavce i vlasnike kapitala u BiH.Ako žele ostavriti vizije i misije svojih preduzeća, te višestruku dobit uloženog kapitala, moraće stimulisati sindikalno organizovanje radnika, kako bi u zajedničkom nastupu prema državnom aparatu satvorili uslove, približne uslovima tržišta rada na razvijenom zapadu”, rekao je Rakovac.

U toj vjeri i nadi predsjednik Rakovac je čestitao 1.maj svim radnicima i građanima BiH.

U nastavku prvomajskog druženja pjevalo se i sviralo uz zvuke harmonike, a među prisutnima zapažamo i Ivu Fabića, koji je odavno preselio na dalmatinsko primorje, ali ne propušta proslavu 1.maja u Živinicama:

“Volim Živinice i rado dolazim na uranak povodom 1.maja. To još nisam propustio i dok me služi zdravlje dolazit ću u naše Živinice”.

Ipak, odmora nije bilo za Šekiba Nukića, koji je “rukovodio” roštiljom i svima je nastojao pripremiti ćevape ili sudžukice. Uz roštilj, piće- kafu i pjesma se čula sve do 9 sati, a potom je svako po vlastitom izboru nastavio praznovati./Š.G./