17.Fest: Dodjeljene nagrade najboljim predstavama

Večeras je dodjelom nagrada završen 17.Festival teatra srednjoškolske omladine BiH. Proglašenju pobjednika prethodile su tri predstave i to Gimnazije Bugojno sa Dramskim minijaturama, Dis teatar Banja Luka predsatvio se Sa prevodom za odrasle i Mostarski teatar mladih Žoharima.

Stručni žiri je imao pune ruke posla, jer je za pet dana izvedenbo 16 predstava, sa oko 300 glumaca-amatera.Žiri je radio u sastavu-predsjednik Kemal Bašić, -članovi Dražan Pavlović i Adnan Mujkić.

Predstava “Hoće l’ neko kafu?” , u režiji Irme Ćatović i Adija Glavinića osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, u konkurenciji srednjih škola, dok je u konkurenciji profesionalno vođenog teatra prva nagrada pripala Gradskom kazalištu mladih Vitez.

Druga nagrada za ansambl igru dodjeljena MSŠ Gračanici za predstavu Omer za naćvama.

Treće mjesto za umjetničko pedagoško vođstvo nagrađena je profesorica Sabina Džananović.
Za predstavu Dnevnik Ane Frank nagrađena je JU Srednja škola poljoiprivrede Sarajevo, dok je četvrto mjesto pripalo autorskom tekstu MSŠ Živinice Kajat ćeš se sine, učenice Emine Bošnjaković.

U konkurenciji profesionalno vođene trupa, kako smo već napisali, prva nagrada otišla je u Vitez, druga za ansambl igru MTM Mostar i predstavu Žohar i Eko art Bugojno za predstavu Na rubu.

Treće mjesto za umjetničko vođstvo pripalo je profesorici Ivani Milosavljević za predstavu Začarana šuma JU KŠC Sv.Franjo Tuzla, četvrto mjesto i nagradu za autorski tekst je u rukama DIS teatar Banja Luka i predstava Sa pravdom za odrasle Ognjena i Milana Bogdanovića. Četvrta, specijalna nagrada stručnog žirija za kostimografiju i cjelokupni vizuelni identitet predstave Začarana šuma JU KŠC Sv.Franjo Tuzla.

Pohvale za doprinos uspješnoj orgaizaciji Festivala dodjeljene su profesoricama Almi Šahbegović i Samiri Ramić, te za nesebičnu tehničku podršku pohvala je uručena Šekibu Nukiću./Š.Gadžo/