Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943).

U gradovima BiH, pa tako i Živinicama, na prigodan način obilježava se 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Osnovne i srednje škole pripremile su bogat prigodan program, a Općinsko vijece organizovalo je svečanu akademiju.Učenici raznih školskih sekcija izveli su raznovrstan program. Programi su obilovali muzičkim sadrzajima, folklornim nastupima, dramskim ostvarenjima, modernim plesovima, a nastupali su i recitatori.

Svečanosti od juče bit ce nastavljeni danas i sutra, kada će KUD Živinice organizovati VEČE FOLKLORA I TRADICIONALNE MUZIKE, prvo večeras u 18 sati u sali Osnovne škole Gračanica, a potom sutra u BKC Živinice. Godišnji koncert KUD Živinice će uveličati kulturno umjetnička društva iz inostranstva: HAJDUKI iz grada Oswiecem Poljska, Risto Donev -Štip Makedonija i Tik tak Olovo, dok će KUD Živinice nastupiti sa svim grupama kao domaćin.Iste folkorne grupe nastupiće uskoro, večeras u 18 sati u OŠ Gračanica.

Na slikama: Sa prigodnih svečanosti u osnovnim školama Gračanica i Djurđevik

Vaš komentar na članak: