Agrar: Rasprava o projektu navdonjavanju živiničkih oranica

Danas je u velikoj sali općine Živinice održana rasprava o projektu navdnjavanja istočnog dijela općine Živinice. Prije početka stručne rasprave općinski načelnik dr.Samir Kamenjaković je uručio zahvalnicu Alojzu Dunđeru, kordinatoru projekta u Ministarstvu poljopriuvrede, vodoprivrede i šumartstva u Vladi FBiH, kao osobi koja je mnogo doprinijela saniranju posljedica od poplava i razvoju agrara.

Načelnik Kamenjaković je govorio o značajnim donacijama koje će pomoći bržu realizaciju projekta:

“Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo raspravu o navodnjavanju i cilj nam je samoodrživost poljoprivredne proizvodnje.Od resornog ministarstva smo dobili 830 hiljada KM za regulaciju Gostelje i 1,3 milion KM za navodnjavanje, tako da ćemo dugoročno riješiti natapanje oranica.Ovim činom obezbijeđen je preduslov za planiranje u agraru, a cilj je da imamo što više registrovanih poljoprivrednika”.

Koordinator Alojz Dunđer je istakao važnost projekta, koji će omogućiti intenziviji razvoj agrara na području općine Živinice:

“Živinice su i ranije bile veliki potencijal poljoprivredne proizvodnje, te se pokazalo da je navodnjavanje prijeka potreba daljem razvoju ove važne grane.Ranije započete aktivnosti na realizaciji planova navodnjavanje prekinule su poplave iz 2014.godine, ali sada smo intenzivno krenuli da sustignemo propušteno. Realizacijom navodnjavanja poboljašt će se prinosi u agraru za 20 do 30 odsto i nakon javne rasprave radit će se plan upravljanja okolišom, pa je potrebno da dobijemo dozvolu za vodnu saglasnost i druge projektne dozvole, kako bi sav proces krenuo u realizaciju aprila naredne godine”.

Prigodno predavanje o navodnjavanju prisutnima je slikovito prikazao Fahro Ahmić iz firme Hidrakon Sarajevo, koja se bavi projektovanjem u agraru:

“Radimo porjekte navodnjavanja za općine Živinice i Odžak. Prednosti općine Živinice su u tome što ima znatan broj malih poljoprivrednika, koji se bave porodičnim biznisom, posebno u mjesnim zajednicama Svojat i Zelenika i to na površini od 153 hektara.Ljudi ovdje proizvode uprkos činjenici da nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, a ima na pretek vode za navodnjavanje, tako da ćemo projekt raditi u tri faze, a kada cio sistem bude urađen stvorit će se uslovi za daleko brži razvoj poljopriovrede u ovom kraju”.

Na današnjoj raspravi učešće je uzeo i jedan broj poljoprivrednih proizvođača, koji su takođe dali svoj doprinos kvalitetu pripreme za realizaciju ovog značajnog projekta, a i do sada su postizali značajne rezultate u poljoprivrednoj proizodnji, posebno povrtlarstvu i jagodičastom voću./Š.G./