Agrar: Stručna predavanja za poljoprivrednike

agrar

Danas je u velikoj sali općine Živinice održano više predavanja iz oblasti agrara za poljoprivrednike, što je postala praksa u posljednje vrijeme tokom zimskog perioda. Stručni saradnjik za poljoprivredu u općini Živinice mr.Mirsad Butković nam objašnjava kako je ovo najpovoljniji period za edukovanje poljoprivrednika, kada polja miruju, pa je dobro za povećanje prinosa da se obnove i prošire znanja.

Općina Živinice i na ovaj način želi pomoći poljoprivrednicima da se edukuju i postanu značajni proizvođači u oblasti raznih djelatnosti agrara:

“Poznato je da posljednjih godina postižemo sve bolje rezultate u oblasti agrara, a preduslov za to je edukovan poljoprivredni proizvodđač. Imamo značajan zamah povrtlarstva, stočarstva i ostalih djelatnosti, kao što je proizvodnja mlijeka. Naša je želja da napravimo moderne poljoprivrednike i da bar jedan član domaćinstva stekne uslove da može plaćati zdravstveno osigureanje, doprisnose za penziju i ostale fondove, kako bi jednog dana ostvario pravo na penziju. Mi smo jedna od rijetkih općina u BiH koja ima uređen registar poljoprivrednika, sa svim potrebnim podacima i zato nastavite sve promjene blagovremeno prijavljivati!Naš je cilj da putem ovakvih predavanja omogućimo poljoprivrednicima da podignu nivo proizvodnje u agraru, tako da svoje proizvode izvozite na strana tržišta”, rekao je načelnik općine Živinie mr. Hasan Muratović.

Predavači raznih tema o proizvodnji kukuruza i drugih kultura bili su Ruža Vukadin iz Petrokemije Kutina, Dragiša Lopandić iz Zemun Polja i predavači iz Poljoprivrrednog zavoda Tuzle./Š.G./