Iako studenti završnih godina imaju pune ruke posla oko privođenja studija kraju, studenti završne godine Agronomije ne staju, nego žele da što spremnije izađu na tržište rada poslije završenog studija. U ovom završnom ljetnom semestru sve svoje obaveze regulišu na vrijeme.

Ova terenska nasatva je nesvakidašnja i posebna, naime studenti Agronomije, oblast biljne proizvodnje, su bili u posjeti na intenzivnim voćnim zasadima njihovog kolege Denisa Čolića, koji dobrim dijelom vodi ovo imanje uz asistenciju svojih roditelja u Gradačcu, u kraju poznatom po vrijednim domaćinima.

Kolega Čolić je sa zadovoljstvom razmijenio iskustva sa svojim kolegama na svojim voćnim zasadima šljive sorte Čačanska ljepotica, Stenley i Čačanska najbolja, kasije sorte Mađarska najbolja i Kečmanska ruža , i kruške sorte Junska ljepotica .Svakako zanimljivo u voćnjaku je i prisustvo trešnje sorte Burlat. Od klimatskih uslova za uzgoj trešnje posebno značenje ima temperatura, i to u prvom redu apsolutne minimalne tokom zimskog mirovanja, na početku i na kraju vegetacije. Raspored oborina tokom vegetacije je vrlo bitan u fazi rasta ploda, a posebno u fazi bubrenja stanica i dozrevanja. Studentima je izuzetno iskustvo u praćenju fenofaze u razvoju generativnih biljnih organa voćnih sortimenata u voćnjaku naših domaćina . Moglo se čuti i direktno iskustvo jednog intenzivnog voćara, šta je neophodno za zasnivanje intenzivnih voćnjaka, voda, povoljno tlo i klima , a ekonomska efikasnost za voćarsku proizvodnju neophodna je infrastruktura, kvalitetna roba i sigurnost u plasmanu , to ohrabruje svakog ozbiljnog poljoprivrednog proizvođača da se upuste u ovakav vid proizvodnje.Studenti su se interesovali i o načinima zaštite voćnih kultura koje se nalaze na imanju Čolića.

Današnji posjetioci su se uvjerili koliko treba odricanja u jednom savremenom voćnjaku u kojemu je primijenjena savremena naučna dostignuća iz agronomije. U ovim voćnjacima smo vidjeli koliko se pridaje pažnja primjeni agrotehničkim i pomotehničkim mjerama, prema riječima naših domaćina koji su izuzetno ozbiljno prišli ovoj značajnoj poljoprivrednoj grani sa puno ljubav prema poslu koji rade, znanja i rezultati nisu izostali .Da uz učenje na terenu ide i odmor uvjerili smo se u nastavku druženja među studentima agronomije,za koie su se dodatno pobrinuli naši domaćini na njihovom imanju pripremivši obilan ručak i osvježenje.A studenti su se pobrinuli za opuštenu i prijatnu atmosferu koju samo treba poželjeti , kada je u pitanju muzičko raspoloženje uz kolegu Hazima Đogića i naravno horsko praćenje ostalih raspoloženih kolega.

Ova generacija Agromoma zaslužuje poseban respekt.A ovom prilikom domaćinima iz Gradačca porodici Čolić se zahvaljujemo na dočeku koji su nam upriličili i koji su nam dozvolili da svoja teoretska znanja proširujemo kroz monitoring voćnih kultura na njihovom imanju. U zdravom voću zdrav duh!/S.N./

Vaš komentar na članak: