Almedina Dedić: Otići ili ostati!

 

Jučerašnji dan ostat će u sjećanju mnogim mladim s područja Tuzlanskog kantona i šire, koji su nakon uspješnih godina završili svoj obrazovni put na studijama Univerziteta u Tuzli. Čast da se nađe u Univerzitetskoj dvorani na promociji 129 magistara i 483 diplomaca je i Almedina Dedić iz Živinica, koja je sa velikim uspjehom okončala svoje studije na Fakultetu elektro tehnike u Tuzli.

Almedina je tokom školovanja uvijek bila među najboljima, počev od pohađanja Prve osnovne škole, potom i JU Gimnazije Živinice, gdje je takođe bila odlična učenica, do jučerašnjeg čina svečane promocije novih diplomanata. O svom uspjehu Almedina kaže:

“Sretna sam jer se moj dugogodišnji napor na stalnom obrazovanju uspješno okončao, ali to neće biti kraj-idemo dalje!Nakon što sam odličnim uspjehom završila opšti smjer Gimnazije u Živinicama, nastavila sam svoje školovanje na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, gdje sam završila studije na odsjeku “Elektrotehnika i sistemi konverzije energije”. Sad sam trenutno u potrazi za zaposlenjem u struci, sa željom da to bude u Bosni i Hercegovini, ali i ako ne, bit će kao i mnogim mladim ljudima naše zemlje -potražiti posao i van granica države. Iskreno se nadam da ću se ubrzo ostvariti kao inženjer elektrotehnike i pronaći posao za koji sam se, uz mnogo ljubavi i zanimanja prema pomenutoj oblasti i školovala, a u budućnosti planiram nastaviti i svoje školovanje na master studiju”, rekla nam je Almedina nakon što je juče zasluženo dobila svoju diplomu dipl.ing.elektro tehnike.

Na svečanoj promocije, gdje su osim diplomanata, bli i roditelji, kao i ostala rodbina i prijatelji, svakako, našli su se i roditelji diplomantice Almedine. Otac Abdurahman Kudić je presretan i kaže:

“Vjerovao sam uvijek svojoj Almedini i evo svi smo sretni što smo dočekali za nas ovaj veliki dan, koji je mene i moju obitelj mnogo obradovao. Ovo je potvrda da se istrajnost i uloženi trud isplati i da na kraju se ovako lijepo završi. Još mi je želja da se nešto pozitivno napravi u našoj državi- da nam mladi ne odlaze van svoje zemlje, da dobiju zaposlenje u svojoj državi”.

Svakako, to je i naša želja, da već jednom prestanu masovni odlasci naših najboljih kadrova u zemlje razvijenog svijeta./Š.G./