Centar za poticanje zapošljavanja i ÖSD ispitni centar Bugojno u saradnji sa Agencijom za posredovanje TMI-interim i Centrom za edukaciju Alphabet organizovao je u Živinicama i Kalesiji predavanje na temu Zapošljavanje zdravstvenih radnika u Njemačkoj.

Na predavanju su prisutni dobili iscrpne i konkretne informacije koje su im pomogle da saznaju
• kako naći posao u Njemačkoj
• kome se obratiti za posao
• koji su dokumenti potrebni za posao
• koji certifikat o poznavanju njemačkog jezika je potreban
• koliko vremena treba da se jezik nauči.

Takođe, oni koji su već ispunili sve potrebne uslove upisali su se na listu zainteresovanih, a njima će se u narednom periodu pružiti sva potrebna pomoć i upute do potpisivanja ugovora za rad i odlaska u Njemačku.

Ideja i cilj ove saradnje je obezbijediti sve potrebne informacije u vezi zapošljavanja zdravstvenih radnika u Njemačkoj, kao i posredništvo prilikom zapošljavanja. To praktično znači da osoba koja ima želju da pronađe radno mjesto u Njemačkoj u nekoj od struka sa kojima Agencija za posredovanje operiše može se na jednom mjestu informisati o cijeloj proceduri i dobiti precizne upute sve do praktičnog odlaska u Njemačku.
Za one koji jezik poznaju, a nedostaje im dokaz o tome, obezbijeđeno je polaganje ispita na odgovarajućem nivou u ovlaštenom ispitnom centru, a oni koji jezik tek trebaju naučiti ili unaprijediti mogu to učiniti u ovlaštenom centru za učenje jezika. Centar za edukaciju Alphabet sa svojim školama u Kalesiji i Živinicama jedini je centar za učenje jezika kojeg Centar za poticanje zapošljavanja preporučuje u ovoj proceduri. U Alphabetu ističu da su tu privilegiju zaslužili kvalitetom i rezultatima u proteklih pet godina rada, postavši škola stranih jezika u koju polaznici dolaze iz prilično udaljenih mjesta u okolnim općinama i drugom entitetu. Takođe, u toku je procedura dobijanja licence za organizovanje ÖSD ispita u Alphabetu, a u međuvremenu će se potencijalni kandidati upućivati u neki od postojećih ispitnih centara.

Za kandidate koji se namjeravaju informisati o ovakvom načinu zapošljavanja ili se prijaviti na listu onih koji su uslove ispunili i očekuju kontakt sa potencijalnim poslodavcem uskoro će se organizovati info-centar u kojem će se osim potrebnih informacija moći dobiti i ispuniti potrebni formulari, te prevesti potrebni dokumenti na njemački jezik./Press Alphabet/

Na slikama detalji sa predavanja u Živinicama i Kalesiji

Vaš komentar na članak: