Arhus centar BiH: Uspješno provedena peticija za regulisanje okoliša

 

„Aarhus centar u BiH”, zajedno sa organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BiH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije (SECO ETE):

Centar za održivi razvoj Brčko distrikt BiH, Centar za menadžment,razvoj i planiranje MDPi Doboj,Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo, Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla, Eko Element BugojnoEko Most Mostar  i LIR Evolucija Banja Luka, organizirao je ulične kampanje 14.06.2016., u periodu od 11:00h – 13:00h na kojima se tražila podrška građana za usvajanje strateških dokumenata u oblasti okoliša/životne sredine, koji već drugu godinu stoje u ladicama donosioca odluka.

U uličnim kampanjama u sedam gradova širom BiH (Banja Luka, Brčko, Bugojno, Doboj, Mostar, Sarajevo i Tuzla) učestvovalo je 35 zaposlenih, volontera i aktivista navedenih udruženja, koji su za dva sata prikupili 1302 potpisa podrške građana. Potpisivanje peticije se nastavlja i ukoliko želite podržati ovu inicijativu kontaktirajte navedena udruženja ili to možete uraditi i online na

http://www.onlinepeticija.com/inicijativa_za_usvajanje_stratekih_dokumenata_u_oblasti_okolia

Cilj ovih uličnih kampanja bio je upoznati javnost da postoje strateški dokumenti, koji stoje u ladicama neodgovornih i tražiti podršku javnosti za stvaranje pritiska na donosioce odluka kako bi se čim prije ti dokumenti usvojili, a Bosni i Hercegovini odobrio pristup EU fondovima za sektor okoliša“ istakla je koordinatorica kampanje Sabina Jukan.

Građani su pokazali veliku zainteresiranost za zaštitu okoliša, a obzirom da je period održavanja kamapnje bio u toku radnog vremena najveću podršku su dali nezaposleni, studenti i penzioneri“, istakao je voditelj kampanje u Brčko distriktu BiH Edin Mujačić.

U Mostaru je bilo lijepo vrijeme te su mnogi pružili podršku a najbrojniji su bili penzioneri“, naveo je voditelj kampanje u Mostaru Željko Marić.

I u Doboju je za vrijeme potpisivanja peticije na ulicama najviše bilo penzionera i omladine“, istakla je voditeljica kampanje u Doboju Snežana Mišić Mihajlović.

U Bugojnu su lokalni mediji propratili uličnu kampanju, građani su izrazili pohvale organizacijama koje su organizirale peticiju širom BiH i čak su neki bili spremni da i novčano podrže kampanju. Poslije ulične kampanje volonteri i aktivisti su imali prijem kod načelnika Općine Bugojno koji je najavio i pismenu podršku Općine“, rekao je voditelj kampanje u Bugojnu Boris Jokić.

U Banja Luci su građani pozitivno ocijenili i podržali ovu kampanju te istakli žaljenje što nema više ovakvih inicijativa“, informirala je voditeljica kampanje u Banja Luci Medina Garić.

U Tuzli su građani također pružili podršku inicijativi, a obzirom da se infopult za potpisivanje peticije nalazio u najfrekvetnijem dijelu grada nije bilo teško u vrlo kratkom roku prikupiti čak 320 potpisa građana“, istakla je voditeljica kampanje u Tuzli Lejla Ibrahimović.

Ove kampanje širom BiH podržale su i brojne medijske kuće tako da je u svih sedam gradova kampanju propratilo direktno sa samog mjesta 19 TV ekipa, 5 radio ekipa, 4 agencije i 2 novinske ekipe.

Ulične kampanje su organizirane u okviru projekta „Podrška SECO grupe za okoliš, energiju i transport u BiH u lobiranju za donošenje strateških okolišnih dokumenata u BiH“, kojeg finansira Evropska unija./Aarhus centar u BiH-organizator kampanje/