OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu obilježavanje 70-te godišnjice izgradnje pruge Brčko- Banovići sinoć je u Banovićima održana Svečana akademija. Svi prisutni su imali priliku pogledati izložbu arhivskih dokumanata i fotografija iz vremena izgradnje pruge, a zatim uživati u programu posvećenom velikom značaju izgradnje ove pruge. Izgradnja ove pruge je prvi projekat u Evropi koji je realiziran na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo preko 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta. Njena izgradnja je završena za manje od šest mjeseci. Ona i danas ima veliki značaj za naš Kanton, kao i cijelu BiH.

Devedesetdvogodišnji Safet Okanović bio je jedan od mladih volontera koji su svojim rukama dano-noćno pravili prugu Brčko- Banovići. Kaže da je skoro 4 mjeseca radio na pruzi. Bio je jedan od oko 60 hiljada mladih ljudi koji su ostavili svoj pečat u vremenu izgradnjom ove historijske pruge za našu državu.

“Ja to vama ne mogu riječima opisati. Još kad se sjetim kada je Tito došao, kakvo je to slavlje bilo. Sa pjesmom radis, sa pjesmom ustanes i sa pjesmom legnes”, prisjeća se Okanović.

Za domaćina sinošnje Svečane akademije- općinu Banovići, pruga napravljena prije 70 godina ima neizmjeran značaj. Razvoj rudnika Banovići, a samim tim i općine ne bio bio moguć bez ove pruge koja je postala važna za čitav region.

“Pruga je otvorila ovaj mali gradić ka Evropi. I danas se njome vozi ugalj a zahvaljujući i pruzi između ostalog i rudnik sve bolje i bolje posluje, otvaraju se nova radna mjesta, širi turizam i slično”, rekao je Midhat Husić, načelnik općine Banovići.

“Bez pruge ne bi bilo moguće proizvesti niti prenijeti ovolike količine uglja koje eksploatiše RMU Banovići. Oni koji su pravili strategiju za prugu davne 1946.godine zasigurno da nisu pogriješili”, rekao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Svečanoj akademiji prisustovala je i delegacija Vlade TK, koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije.

“Smatram da, pored toga što je pruga okosnica privrede TK, treba skrenuti pažnju na još jednu činjenicu. U to vrijeme, pored što je bila okosnica razvoja , ovom prugom su eksploatisana i druga prirodna bogatstva koja su služila razvoju ne samo TK, nego i čitavog regiona bivše nam države”, smatra premijer TK Bego Gutić.

“To je svojevremeno pruga koja je nazvana pruga uglja i hljeba . Ona ima veliki značaj za TK i nadam se da će se ova manifestacija nastaviti tradicionalno održavati”, riječi su Mirsada Gluhića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK.

„Historijska pruga kroz historijske izvore“ naziv je izložbe organizirane povodom 70 godina izgradnje pruge Brčko – Banovići. Priredili su je: Arhiv TK-a, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a i Muzej istočne Bosne.

“Mi smo htjeli da kroz izložbu prikažemo historijski značaj ove pruge. Ona je bila predmet izučavanja mnogih historičara. Htjeli smo da prikažemo prugu kroz historijske izvore od ideje do realizacije “, kaže direktor Arhiva TK Omer Zulić.

Za ovu prugu Miroslav Krleža rekao je „nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca“.Izgradnja ove pruge je prvi projekat u Evropi koji je realiziran na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta. Izgrađena je za manje od šest mjeseci./Indira Hurić/

Vaš komentar na članak: