Danas je svečano otvoren 20.Memorijalni turnir u nogometu pod nazivom Džemal Mešanović-Džo, koji se održava u znak sjećanja na poginulog borca i nekadašnjeg fudbalera FK Slatina iz Bašigovaca.Nakon intoniranja državne himne i odavanje počasti poginulim borcima odbrambeno osolobodilačkog rata, biografiju Džemala Mešanovića pročitala je učenica Ajla Hodžić.

Ona je podsjetila prisutne na lik i djelo Džemala Mešanovića, ističući njegove osobine kao veoma dobrog čovjeka, supruga, oca, radnika Konjuha i fudbalera Slatine. Džemal Mešanović je poginuo 12.marta 1993.godine, kada je granata u Repuhu pogodila nekloliko boraca, među kojima je bio i Džemal.

Na svečanom otvaranju govorio je i općinski načelnik Asim Aljić, koji je pohvalio nastojanja FK Slatine da se lik i djelo njihovog nekadašnjeg fudbalera nikada ne zaborave, a potom je proglasio turnir otvorenim.

Predsjednik FK Slatine Ešef Muhić istakao je spremnost kluba da svake godine tokom ljetnih mjeseci organizuje turnir u čast svog nekadašnjeg fudbalera:

“Mi smo na ovom turniru uključili i pionirske ekipe, a i veterane, tako da tim činom želimo pokazati kako njegujemo lik i djelo naših boraca-fudbalera od najmlađih do najstarijih i to kroz nogomet, zato što ovaj sport je najpopularniji, pa se uz igru prisjećamo našeg šehida Džeme”, rekao je Muhić.

Sportski direktor Slatine i šef stručnog štaba Ismet Hodžić rekao je da na turniru učestvuju dvije ekipe pionira, četiri ekipe seniora i dvije ekipe veterana:

“Bosna iz Kalesije brani titulu pa će Slatina odmjeriti snage sa ovom uspješnom ekipom, dok se u prvom susretu sastaju Mlados Kikači i Priluk. Pioniri su već igrali. Slatina je pobijedila Jablanicu iz Barica reztultatom 6:0. Veterani Tom Cat i Slatine sutra igraju revijalnu utakmnicu”, rekao nam je Ismet Hodžić.

Za najuspješnije ekipe i fudbalere na turniru predviđene su nagrade u vidu pehara, diuploma i zahvalnica, koje će se dodjeljivati na kraju finalne utakmice.

Prva utakmica: Mladost-Priluk 3:5

U prvom današnjem susretu snage su odmjerili Mladso Kikači i FK Priluk. Mladost je imala više od igre početkom utakmice i prvi su imali priliku povesti iz penala, ali je golman Priluka odbranio ovaj kazneni udarac. Ipak, nešto kasnije golman Priluka Baščelić se nije najbolje snašao van golmanskog prostora, te je loptu degažirao glavom, koju prihvata Semir Kušljugić i šalje je u prazan gol, pa je tako Mladsot prvi dio utakmice riješila u svoju korist.

U nastavku uatkmice Priluk preko Asmira Hasića izjednačuje na 1:1, da bi Mladost ponovo izborila penal i ovog puta preko Senada Sellimovića postigla gol za vođstvo od 2:1. Priluk se ne predaje i uspjeva izjednačiti pred sami kraj utakmice i to golom Edina Kitića.

Uslijedilo je izvođenje penala. Uspješniji su bili fudbaleri Priluka, zahvaljujući golamnu Baščeliću koji je odbranio 3 penala i tako uveo svoj tim u sutrašnje finale.

Inače, početni udarac na turniru, prije utakmice Mladost-Priluk, izveo je Džemalov otac Jusuf Mešanović.

Druga utakmica: Slatina-Bosna Kalesija 5:6

U drugoj utakmici  Memorijalnog turnira u Basigovcima između NK Slatina i FK Bosne Kalesija, nakon regularnog vremena bilo je 1:1. Poveli su domaćini lijepim golom iz slobodnog udarca Almira Umihanića, ali su gosti uspjeli izjednačiti.

Poslije izvođenja jedanaesteraca u finale je prošla ekipa FK Bosna Kalesija sa ukupnim rezultatom 6:5.

Na golu Slatine je legenda ovog kluba i kapiten Damir Halilović. Iako ima 45 godina nezamjenjiv je na golu, a uz to rado educira mlađe fudbalere koji žele stajati na golu!

“Do sada sam u svojoj dugoj karijeri branio za Drinu iz Zvornika, Mladost G.Živinice, Borac Kovači, Husinski rudar Husino i Napredak Tupkovići. Imam namjeru braniti još pet godina. Rado pomažem mlađim kolegama, kojima želim prenijeti svoje veliko iskustvo. Puno treba učenja da bi se postao veliki golman, a moj najbolji učenik do sada je Ramo Tursunović koji brani za Mladsot iz Kikača. Čestitam današnjim pobjednicima koji su u obje utakmice rješavani sa bijele tačke. Nismo imali dovoljno sreće pa je Bosna ponovo finalista, kao i prošle godine”, kaže nam veteran Damir Halilović./Š.G./

Vaš komentar na članak: