Nije nikakva novost da su divlje deponije izvor zaraznih bolesti.Ima ih svuda oko nas.Ova na slici nalazi se na području Beširovića (50m) od sela, gdje se danas cijeli dan obavljalo nelegalno istresanje smeća.

Umjesto da se smanjuje broj divljih deponija slike govore kako ih je sve više.To se najboje vidi na snimku Esada Džinića, upravo u Beširovićima.

Živinice nisu izuzetak, jer u FBIH postoje ozbiljni problemi zbog mnoštva divljih deponija.One zagađuju zrak, vodu i zemljište, a u oblasti vodosnabdjevanja vodom za piće prava je katastrofa. Mnoge rijeke odavno imaju nizak vodostaj zbog povećane koncentracije krutog otpada, fekalija isl, rijeke i vodotoci su mikrobiološki zagađeni zbog čega u vodu mogu prodrijeti uzročnici crijevnih zaraznih bolesti koji mogu uzrokovati epidemije zarazne žutice, enterokolitisa, trbušnog tifusa i sl.

Svaki pokušaj izgradnje sanitarne deponije nailazi na na niz teškoća i pitanje je kada će općine Banovići, Živinice i Kladanj realizovati gradnju zjednicke deponije. Sve do tada bit će kao danas u Beširovićima.

Vaš komentar na članak: