Danas je Živinice posjetio bivši predsjednik Republike Hrvatske, inače veliki prijatelj BiH, Stipe Mesić, kojeg je u zgradi općinske adminoistracije prmio načelnik Asim Aljić, sa svojim saradnicima.

Načelnik Aljić, nakon što je Mesića upoznao sa svojim bližim saradnicima, upoznao je slikom i riječima visokog gosta o općini Živinice, nekad i sada, sa vizijom na razvoj u bližoj budućnosti. Mesić je bio prijatno iznenađen onim što je saznao o Živinicama i ostao u uvjerenju kako će ovaj dio BiH u dogledno vrijeme biti još perspektivnija sredina za život ljudi.

Načelnik Aljić je povodom dolaska Stipe Mesića izjavio:

“Do sada sam jedino imao priliku gosp. Mesića vidjeti na TV ekranima, pa mi je utoliko značajnije da sam ga imao priliku danas ugostiti. Prilikom razgovora dotakli smo se privrednih i političkih tema i mi ćemo nastojati iskoristiti ovu priliku da se povežemo sa nekim gradom u Njemačkoj da za našu vatrogasnu jedinicu donira potrebnu opremu.On nam je prijatelj, uvijek je dobro došao i u mogućnosti je da svojim autoritetom otvori mnoga vrata zemalja u okruženju, pa i dalje”.

Visoki gost iz Hrvatske Stipe Mesić imao je susrete i prigodno predavanje sa aktivistima lokalne zajednice i poduzetnicima, a govorio je o temi “Jedna regija – jedna ekonomija i regionalne ekonomske veze”:

“Ja sam više puta bio u Živinicama i zato vidim promjene na bolje, ima više novih zgrada, ali i još onih koje treba obnoviti, no svi nemaju dovoljno novca da bi uredili svoje zgrade. Dobio sam danas podatke zašto je moj dojam o Živinicama takav, a to je da ovdje ima mnogo poduzetništva, koriste se raspoloživi resursi i proizvodi se ne plasiraju samo ovdje u okruženju već i izvozu. On što želim istaći je potreba čvršćih veza sa Kinom, jer je njihova privreda najjača na svijetu, a da bi se povezali potrebno je bolje poznavanje kinsekog jezika, jer bi tada i poslovanje bilo bolje, kao uostlom i čvršće veze po svim pitanjima”./Š.G./

Vaš komentar na članak: