“Biznis kafa 3”

U Tuzli je u cafeu “Hastag Autor”, u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice, održana “Biznis kafa 3” jedinstveni događaj koji je imao za cilj promociju mladih poduzetnika i njihovih poslovnih ideja ali i rezultata programa podrške start-up poduzetnicima koji je Fondacija ove godine provela u okviru projekta ˝Brzi start up˝ u okviru UNDP ReLOaD projekta.

Mladi poduzetnici će sve izazove na koje nailaze najbolje rješiti u direktnom razgovoru sa drugim poduzetnicima i stručnjacima. Tema ove treće po redu „Biznis kafe“ je bila „Ekonomija i poduzetništvo u postpandemijskom društvu, utjecaj psihologije očekivanja na ekonomiju i potrošnju“.

Kroz umrežavanje i panel diskusiju predstavljeni su izazovi ali i problemi sa kojima se poduzetnici u svom radu susreću naročito u ovom postpandemijskom vremenu. Poduzetnici starteri i polaznici programa podrške razmijenili su svoja iskustva sa ljudima iz struke kao i sa uspješnim poduzetnicima koji su imali slične izazove u svojim počecima.

Učesnici panel diskusije na „Biznis kafi 3“ su bili uspješni biznisi, mladi start-up poduzetnici i predstavnici Grada Tuzla kao i predstavnici Ekonomskog fakulteta u Tuzli . Glavni uvodničar na diskusiji bio je prof.dr. Bahrija Umihanić, ekspert za poduzetništvo i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Takođe u okviru Biznis kafe prof.dr. Jasmina Okičić, vanredni profesor sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli je prezentovala rezultate istraživanja „Ekonomske strategije domaćinstava u uslovima stanja pandemije korona virusa (COVID-19)“. Ispred Grada Tuzla na panelu je prisustvovao gospodin mr. sc. Esmir Spahić.

Na „Biznis kafi 3“ Fondacija je dodijelila i grantove od po 5.000 KM kreatorima najuspješnijih poduzetničkih ideja u okviru projekta „Brzi start up“ te certifikate i priručnike ostalim učesnicima projekta. Poduzetništvo se uči a kontakti i savjeti poslovnih ljudi koji su već uspjeli sa svojim poduzetničkim idejama su ključ za razvijanje kvalitetnih odnosa. Ovaj događaj je završna aktivnost projekta „BRZI START UP“ koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kroz dvomjesečni program edukacije, koji se sastojao od 8 cjelodnevnih predavanja, prošlo je oko 20 učesnika koji su dobili i mentorsku podršku za izradu svojih biznis planova. Po završetku edukacije polaznici su izradili svoje biznis planove i sa njima aplicirali Fondaciji tuzlanske zajednice za podršku.

Odlukom komisije odobrena je podrška za 2 biznis ideje u iznosu od 10.000 KM i to:Edis Osmić „Fungi Kultura“ proizvodnja gljiva bukovača
Merima Mehić Čubraković „Tan 4 Ten“ Studio za uljepšavanje

Zaključak „Biznis kafe 3“ bi bio da je start up poduzetnicima potrebna jača direktna podrška od stranesvih nivoa vlasti koja ne treba da bude usmjerena samo za postojeće biznise. Zakon o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture je bio dobar pokušaj da se na sistemski način rješi ovo pitanje i da se formiraju prvi naučno-tehnološki parkovi koji postoje u zemljama okruženja ali ne i kod nas po profesoru Umihaniću.

Postoje pozitivni primjeri kada lokalna zajednica može sama inicirati i sprovesti programe poduzetničke podrške i privući strane investicije, kao što su Živinice, Tešanj, Tuzla, Gračanica. Međutim daljni razvoj je otežan bez podrške viših nivoa vlasti. Mnogi zakoni čekaju nekoliko godina u proceduri za usvajanje a njihovom primjenom bi znatno unaprijedili poduzetničku infrastrukturu poput Zakona o porezima i doprinosima ili Zakona o obtru ili Zakona o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture istakao je prof.dr. Umihanić. Ne treba dopustiti da forma bude važnija od suštine kada se aplicira za razne subvenije i pomoći od strane nadležnih i da izgube svoj smisao kao što se sada dešava kada ni prvi set pomoći nije realiziran a ulazi se već u drugu polovinu godine, istakli su mladi poduzentici.

Mali start up poduzetnici su podnijeli veliki teret krize a većina se ponašala odgovorno. Psihologija je pola ekonomije i upravo negativna očekivanja podstaknuta sa ekonomskim pesimizmom, lošim liderstvom i koruptivnim radnjama ne ulijevju povjerenje i dovode do novog tržišnog racionalnog ponašanja gdje štednja dobiva sve više na značaju a većina stanovništva neće ni pomisliti o kupovini auta, namještaja, bijele tehnike a da o većim investicijama i ne govorimo rekla je prof.dr. Jasmina Okičić autorica istraživanja.

Grad Tuzla će nastaviti da njeguje poduzetničku kulturu i nastojati će da podrži postojeće programe za razvoj poduzetništva kao i da implementira nove istakao je Esmir Spahić./Lejla Osmanović/