BK Živinice: Startao Biciklistički maraton “Srebrenica 2017”

Biciklistički klub Živinice po drugi puta učestvuje u Biciklističkom maratonu posvećenom stradalim u srebreničkom genocidu.Okupljanje svih učenika maratona danas je u Kladnju, odakle svi zajedno nastavljaju put ka Srebrenici.

Upute prije polaska jutros u 9 sati sa Gradskog bulevara članovima BK Živinice dao je direktor Edin Taletović, koji nam je pred put rekao:

“Iz našeg kluba u Bisiklističkom maratonu Srenbrenica 2017.učestvuje 16 naših biciklista. Danas će se u Kladnju okupiti oko hiljadu biciklista iz cijele Bosne i Hrcegovine, a s obzirom na prognoze da će dan biti veoma topao -naš je odgovr da to nije nikakav problem u odnosu na žrtve genocida u Srebrenici tokom jula 1995.godine. Svi smo spremni za ovaj put i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu”.

Najstariji učesnik je Smajl Muhić, kojemu penzioni dani nisu smetanja da se uključi u maraton:

“Poznato je da su Živinice pružile veluku pomoć tih ratnih godina ne samo narodu Srebrenice već i cijelog Podrinja, Semberije i ostalih ratom ugroženih područja. Svi smo tada pomagali ugrožene ljude u hrani i smještaju, a ovo što danas organizujemo naš je dug i obaveza da se nikada ne zaboravi počinjeno zlo narodu Srebrenice”.

Mladi Amil Hasanović je na treninzima nakupio snage i očekuje uspješnu trku:

“I prošle godine sam bio učesnik maratona i nadam se da će tako biti uvijek. Najteže dionice su od Stupara do Kladnja, velika je uzbrdica, ali sam dobro trenirao i nadam se da neću morati pješačiti kraj bicikla. Teškoća će biti, al kad se sjetimo zla koje je naneseno ljudima u Srebrenici to me ojača i idem dalje”.

Azur Murtbegović takođe pripada mlađoj populaciji pa je pred start maratona izjavio:

“Nastojim biti aktivni sudionik u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Svi smo se dobro pripremili i biće to velika trka za naše Srebreničane”.

Tako je bilo jutros pred polazak na Biciklistički maraton “Srebrenica 2017”, na kojem će uzeti učešće oko hiljadu biciklista iz Bosne i Hercegovine. Požlimo im sretnu vožnju do odredišta!/Š.G./