Gradsko pozorište Živinice pripremilo je predstavu Emina, prema čuvenoj pjesmi Alkekse Šantića.Režiser, scenarista i glumac u predstavi je Armin Suljić.

Na predstavi Emina proteklih mjeseci radila je glumačaka ekipa u sastavu: Nermina Zukić, Ernad Glavinić, Adnan Kamberović, Nejra Kadrić, Naida Ferhatović, Alma Nuhić, Alma Kuduzović, Alema Hasić i Zerina Đulović.Producent je Amel Delić.

Predsava Gradskog pozorišta Živinice Emina najavljena je za četvrtak, 22.februar, a održava se u velikoj sali BKC Živinice sa početkom u 19 sati.

Evo nekoliko zanimljivosti o lijepoj mostarskoj djevojci Emini, velikoj inspiraciji Alekse Šantića:

Naime, blizu kuće imama Sefića živjeli su Šantićeva sestra i zet. Aleksa je neobično volio svoju sestru kojoj se ispovijedao i često je posjećivao njen dom. Tako je jednog dana u komšiluku sreo imamovu kćer. Emina Sefić tek se “zacurila”, a priče o njoj kružile su po cijeloj čaršiji. Mladići su govorili da Sefićeva kćer nije žensko, već “dženetska hurija” – ljepotica iz raja.

“Po sokacima i mahalama krenu priča o hafizovoj šćeri, ljepotici. Kako joj bujna kosa spletena u teške zlatnosmeđe pletenice igra po leđima; kako su joj oči od žežene kadife, usne – zrele trešnje, a tek lice; dva reda zuba – dvije niske bisera; kako joj je Alah podario lice zarudjele breskve; kako joj pod bijelom košuljom zakopčanom sedef – pucetom do pod vrat i pod svilenim, cvjetnim dimijama igra jedro, zdravo tijelo, tanko u struku, mamno u hodu”, pričalo se tad o Emini.

Kako tada, tako i sada, pa će biti zanimljivo pogledati sutrašnju premijeru talentovanih živiničkih glumaca./Š.G./

Vaš komentar na članak: