Na području naše općine i šire privodi se kraju obilježavanje 21.decembra, Dana rudara. U ZD RMU Đurđevik i PK Dubrave već po tradiciji svečanosti počinju organizovanjem zborova rudara po smjenama, a na red su došli i ispraćaji penzionera, koji su se od svojih radnih sredina rastali uz pjesmu i svirku, druženje i poklone.

Tokom rudarskih svečanosti članovi sindikata posjećuju porodice poginulih boraca rudara kojima će uručiti prikladne pakete.

Ovih dana ne zaboravljaju se ni penzionisani zaposlenici rudnika, pa je tako u Tuzli organizovano druženje sa grupom zaslužnih članova naših ugljenokopa, među kojima su bili Jakub Belkić, bivši zaposlenik Rudnika Đurđevik i bivši direktor PK Dubrave i Šućrija Redžepagić, bivši rukovodilac i tehnički direktor đurđevičkih ugljenokopa. Tu je i Izet Suljendić, takođe jedno vrijeme direktor PK Dubrave, te Ruvejd Dedić iz istraživačkog tima Rudarskog instituta, kao i ostali na fotosu, a radili su u ugljenokopima Kreke na najvišim i najodgovornijim mjestima.

“Praznik rudara nam je odavno prirastao za srce i drago mi je što nismo zaboravljeni. Bila je to prilika da se još jednom podsjetimo na sve one milionske tone mrkog uglja i lignita koji proizvodimo na području našeg kantona. Ova naša grupa svake godine se sastaje, te tako obilježimo Dan Rudara uz evociranje uspomena, a posebno onih dobrih vremena. Svim sadašnim i bivšim rudarima čestitam Da rudara i želim puno uspjeha”, rekao nam je Jakub Belkić, penzionisani dipl.inž rudarstva./Š.G./

Vaš komentar na članak: