U povratu sa Integralnog zasada jabuke i kruške u Stuparima, studenti završne godine Agronomije, Univerziteta u Tuzli su posjetili najveći supreintenzivni zasad borovnice na prostoru jugoistočne Evrope u mjestu Donje Dubrave, na lokalitetu Sprečkog polja.

Niske temperature, ni sjeverac nije ih omjeo u njihovoj nakani. Posjetili su zasad borovnice na 34 ha ,koji je u vlasništvu poznate njemačke firme”Elisa Berry“ BH, gdje se primjenjuje najsavremenija tehnologija uzgoja borovnice u ovom dijelu Evrope.U pitanju su rane sorte a konkretno je ovdje Blukecrop, Earliblue, Patriot, Duke, Spartan. To su sorta koja prispjeva dosta ranije i njen period sazrijevanja je od 10. juna do 10. jula mjeseca, pa se na ovim područjima pokazale perspektivnim.Borovnica je biljka budućnosti, a u Bosni i Hercegovini, koja je idealna za njen uzgoj, zasađena je na svega oko 86 hektara,pionirski koraci, dok u evropi prednjači Španija, Francuska, Njemačka i Poljska .Naše sunce daje tom i drugom našem voću dovoljnu količinu šećera, za razliku od voća u drugim državama. Domaćin, a ujedno najodgovorniji koji prati razvoj borovnice na ovom lokalitetu je ing.agronomije Aleksandar Luković, koji je zajedno sa doc.dr. Besimom Salkićem i dr.Seadom Noćajevićem kroz interaktivni pristup sa studentima približio jednu vrlo važnu skupinu voća, bobičasto, a u okviru nje i voćnju vrstu- borovnicu , označenua voćem budućnosti , koja je perspektivna u narednom desetljećima.Iako je fenofaza mirovanja, studenti su mogli vidjeti izuzetne osobenosti kod ove voćne kulture.

Budući agronomi ako bi se željeli pratiti uzgoj ove vrste trebaju da znaju i ove informacije, za podizanje jednog hektra je potrebno 25.000 do 30.000 eu i poslije toga svake godine ima neko ulaganje za okopavanje, orezivanje, sređivanje, ali nakon pete godine, kada je dostignut pun rod poslije primjene svih ovih agrotehničkih i pomotehničkih mjera, borovnica sama sebe otplati i u narednih 40 godina imate samo dobit.Najbitniji uslovi za uzgoj kiselo tlo(pH 4,5-5,5), dovoljno vlage, 30 kubika po hektaru , kvalitetna hranjiva. I ako je ovaj sistem uzgoja kojeg su primijenili u firmi”Elisa Berry“ BH,najsavremeniji.U pitanju je sistem za navodnjavanje u koji se uključuju senzori, tako da biljka prilikom nedostatka hranjivih materija ili vlage šalje signale kompjuterima koji automatski uključuju zalivanje. Osim toga, imamo i bazen kapaciteta pet miliona litara vode i koji se priprema za navodnjavanje. Redovne kontrole kiselosti tla, i održavanju istoga ,preventivne i kurativne zaštite, hranjiva digitalno doziranje i mnoge druge savremene mjere , jer imati u vidu da je u ovaj projekat uloženo 2miliona eu,, zasađeno je 105000 ranih sorti borovnica, koje trebaju da daju proizvodnju koja će se plasiraju na inozahtjevno tržište.

Stoga studenti, budući agronomi imali su priliku da se upoznaju i sa mogućnostima zapošljenja u ovoj firmi kojoj treba agronoma.Nadamo se da će neko od ovih mladih ljudi naći i svoje zapošljenje u ovoj perspektivnoj firmi.Dogovoreno je sa domaćinom da i u narednom periodu i sa mlađim kolegama posjetimo ovaj savremeni zasad, koji je budućnost ovog kraja, kada je u pitanju proizvodnja zdravog voća. Zahvalni smo domaćinima i u Stuparima i u Donjim Dubravama , na dočeku, kao i na kvalitetnom iznesenom znanju i iskustvu koje je prenešeno onim akojim ato istinski treba./N.C./

Vaš komentar na članak: