Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll i u saradnji sa Udruženjem „Eko Put“ iz Bijeljine je organizirao Okrugli sto pod nazivom: „Korištenjem energije sunca do pozitivnih klimatskih promjena“ i javnu promociju solarnog modela. Prezentiran jedokument „Solarni sistemi za toplu vodu“.

Učesnici su informirani o planiranju, konstruisanju instaliranju i održavanju solarnih sustema za zagrijavanje vode i prostora, a preporučene su im i najoptimalnije tehnologije.

Na Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici i općinske vlasti, predstavnici obrazovnih ustanova, OCD, građani i mediji.Učesnici su diskusiju nastavili kraj izloženog solarnog modela i međusobno razmjenjivali iskustva o praktičnom značaju primjene solarnih sistema,za korisnike u javnim ustanovama i domaćinstvima i pozitivnim efektima na okoliš.

Nakon diskusije učesnici Okruglog stola su zaključili da je primjena solarnih sistema u Bijeljini još mala, ali su i izrazili i nadu da će brzim unapređenjem tehnologije ali i mogućim subencioniranjem od strane gradskih vlasti, ovi sistemi biti sve prisutniji u domaćinstvima u Bijeljini./Centar za ekologiju i energiju/

Vaš komentar na članak: