OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potpisivanjem peticije podržavate našu inicijativu

Organizacije civilnog društva iz Tuzle i Lukavca traže hitno rješavanje problema zagađenja zrak, jer ovi gradovi spadaju u najzagađenije gradove u Evropi,a nadležni i odgovorni ne preduzimaju ništa.

Ovakvo prekomjerno zagađenje zraka, prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka, direktno ugrožava zdravlje ljudi, te negativno utiče na kvalitet okoliša.

Najveći zagađivači u kritičnim danima trebaju smanjitisvoju proizvodnju, neophodno je smanjiti promet vozila,a inspekcijske službe i institucije koje se bave zaštitom zdravlja građana trebaju početi savjesno raditi svoj posao.

Poručujemo da preporuka građanima da smanje svoj boravak na otvorenome nije adekvatna mjera, jer ne utiče na uzrok problema.

Zbog svega ovogasmo pokrenuli potpisivanje peticije u kojoj od Ministrstva okoliša Federacije (FMOIT) i Ministarstva okoliša Tuzlanskog kantona (MPUZO TK) tražimo da:

1. Hitno poduzmu konkretne mjere na smanjenju zagađenja zraka u cilju spašavanja života i zaštite zdravlja građana.

2. Definiraju dnevne granične vrijednosti za Suspendovane čestice PM2,5 ida definiraju pragove upozorenja i prag uzbune za lebdeće čestice PM10 i PM2,5.

3. Promjene postojeći Plan interventnih mjera koji trenutno štiti zagađivače, a građane samo “upozorava” i usvoji novi Plan interventnih mjera koji će sadržavati mehanizam konkretnih aktivnosti za smanjenje zagađenja zraka i zaštitu zdravlja građana.

Molimo Vas da potpisivanjem peticije podržite našu inicijativu.

Link: http://www.onlinepeticija.com/spasimo_gradjane_bih

Vaš komentar na članak: