CEE:Kako izabrati toplotnu pumpu

Želite li se upoznati sa toplotnim pumpama, njihovim radom, karakteristikama, cijenama i uštedama?Sa ciljem smanjenja zagađenja zraka u Tuzli, te da bi se što više građana upoznalo sa dobrobitima ugradnje i korištenja toplotnih pumpi u objektima, Centar za ekologiju i energiju Tuzla organizira info skup i poziva sve zainteresirane građane da dođu i da se informiraju.

Info skup će se održati 19.9.2019. godine (četvrtak) u 11h, u Dvorani Kaleidoskop (Kazan mahala 2, Tuzla).

Ovom prilikom, Centar za ekologiju i energiju poziva i zainteresirane firme koje vrše nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, da dođu i učestvuju na skupu. Firme koje bi se željele obratiti građanima trebaju se prijaviti Centru najkasnije do 12.09.2019. godine, do 16:00h, radi osmišljavanja programa njihovog prezentiranja (kontakt:Vanja Rizvić, 035/249 311; vanja.rizvic@ekologija.ba).

Organiziranje skupa je u saradnji s Gradom Tuzla koji će ovih dana za građane Tuzle ponovo objaviti Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenjana području grada Tuzle u 2019. godini. Na poziv će se moći prijaviti građani Tuzle svih 40 mjesnih zajednica koji za zagrijavanje prostora koriste ugalj i dr. fosilna goriva, nisu priključeni na daljinsko centralno grijanje i žele ugraditi toplotnu pumpu ili izolirati objekat.

Inače, korištenje obnovljivih izvora energije, kako u svijetu tako i u BiH, dobiva sve više na značaju. Za razliku od drugih obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i energija vjetra, toplota iz okoliša (zemlja, voda, zrak) konstantno je dostupna za korištenje tokom cijele godine. Toplotnom pumpom, bez dodatnog izvora energije ili uz minimalne troškove za električnu energiju, moguće je pokriti sve potrebe za toplotnom energijom jedne kuće za grijanje u zimskom periodu i hlađenje u ljetnom. Toplotne pumpe predstavljaju pouzdan, ekonomičan i ekološki sistem grijanja koji će u bliskoj budućnosti biti vodeći način grijanja i hlađenja objekata./Centar za ekologiju i energiju/