Osoblje Centra Vrati mi osmijeh, koja uključuje mlade sa smetnjama u razvoju, danas su organizovali u Gradskoj dvorani program posvećen 21.martu-Svjetskom danu Downovog sindroma.

Downov sindrom (daunov) je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posljedica trizomije hromozoma 21. Opisao ga je prvi put Lagdon Down 1866. godine na sopstvenom djetetu, a tek 1957. godine je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Rana intervencija i liječenje osoba s Downovim sindromom mogu napraviti veliku razliku u ostvarivanju potencijalnih sposobnosti i kvaliteti života. U većini država dostupni su rani specijalizovani programi, u kojima se stimuliše senzorna, motorička i kognitivna aktivnost djece s Downovim sindromom.

U Centru Vrati mi osmijeh nastoje organizovati aktivnosti kako bi kod djece razvili motoričke sposobnosti, komunikaciju, socijalne vještine i vještine sampomoći. Tako je bilo i danas na programu koji su organizovali uz učešće učenika II razreda Prve osnovne škole Živinice. Direktorica Udruženja Vrati mi osmijeh Suada Omić je govorila o aktivnostima koje provode u Centru:

Raznovrsne aktivnosti u saradnji sa školama

“Naš projekt u radu s djecom ometenom u psihofizičkom razvoju podržalo je Ministrarstvo  za ljudska prava i izbjeglice Federacije BiH, tako da smo realizaciju počeli 10.marta, kada smo organizovali edukativne i kreativne radionice, sa druženjem učenika iz osnovnih škola Gračanica i Druga OŠ, a danas smo imali priliku vidjeti kako su djeca Prve osnovne škole pripremila program za naše mališane. Podrška našoj djeci je veoma važna pa smo tokom radionica imali crtanje i pisanje, radili smo crteže pod naslovom”šarene čarape”, jer je to simbol Downovog sindroma. Danas smo upoznali lokalnu zajednicu sa osobama sa invalididtetom i njihovim potrebama da im se da podrška u svakom pogledu. Nastojimo našu djecu uključiti u zajednicu, kako bi bili ravnopravan subjekt u društvenom životu. Nastojimo takođe stvoriti bolje uslove za rad s tom djecom, u proceduru je izdavanje građevinske dozvole za novi objekat gdje ćemo smjestiti tu djecu, počećemo sa gradnjom i očekujemo veliku pomoć naše lokalne zajednice i poduzetnika”.

Prisutnima u Gradskoj dvorani obratili su se predsjedavajući OV Živinice Hamdija Numanović i općinski zvaničnik mr.Said Čerkezović, koji su podržali rad Centra Vrati mi osmijeh i obećali veća izdvajanja za ovu populaciju mladih, oštećenih u svom razvoju.Uspjeh u radu mladih Centra poželjela je u ime Prve OŠ profesorica razredne nastave Zirajeta Halilbašić.

Nakon održanog programa druženje polaznika Centra Vrati mi osmijeh i djece nastavljeno je šetnjom ulicama grada i posjeta na Gradskom bulevaru, uz koktel!/Š.G./

Vaš komentar na članak: