CK:Članice Zlatne dobi u Banja Luci

Sekcija Zlatna dob nastavlja organizaciju jednodnevnih izleta u BiH, pa je danas došao red na Banja Luku.Ovaj grad kraj Vrbasa oduvijek je mamio posjetioce, jer je prepun zelenih površina, spomenika i drugih zanimljivosti, gdje su se preplitale različite kulture, običaji i uticaji. Sve to je ostavilo traga na arhitekturi pojedinih dijelova grada, ali i na velikom broju kulturno-istorijskih spomenika, kao svjedoka tih vremena.

Sekretar CK Živinice Nermin Aljić kaže da su članice Zlatne dobi  veoma aktivne, šire saradnju, pa su i nagrađene:

„Sa zadovojstvom ističem da imamo, između ostalog, uspješnu saradnju sa Društvom za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada „OSMIJEH“ iz Gračanice, koji su donirali putovanje u Banja Luku.Zahvaljujući sredstvima Evropske unije „OSMIJEH“ je podržao aktivnosti članica Sekcije Zlatna dob, tako da je izlet u Banja Luku opravdao očekivanja, gdje su se žene starije dobi družile i upoznale jednu novu sredinu“.
Živiničanke su tako upoznale najznačajniji spomenik grada -utvrđenje Kastel, te nekoliko vjerskih objekata, džamiju Ferhadiju, Sabroni hram Hrista Spasitelja, biskupsku crkvu u Banja Luci i Franjevački samostan Petričevac, koji je posjetio i papa Ivan Pavle II 2003.godine.Zanimljivo da su sva tri ova objekta tokom ratova rušena i ponovo izgrađena.

„Naše članice su zaista vrijedno radile i zaslužile malo opuštanje u lijepom gradu kakva je Banja Luka. Pred nama je sada period vjerskih praznika koje ćemo obilježiti, a povodom Uskrsa/Vaskrsa ugostit ćemo udruženje žena iz Gradačca, s kojima smo uspostavili saradnju i ovo će nam biti četvrti susret“, rekla nam je predsjednica Zlatne dobi Nađija Hodžić.

O svojim utiscima iz Banja Luke članice su kazale sve najbolje!Mejra Aljić o svojim utiscima kaže:

„Bilo je prelijepo na svim mjestima koje smo posjetili, tako da je teško izdvojiti nešto posebno.Tvrđava, Ferhadija i drugi vjerski objekti zaslužuju respekt“.

Rada Gužvanj:
„Iako je padala kiša to nije pokvarilo lijepe utiske koje nosimo iz ovog grada kraj Vrbasa.Nastojaćemo ponovo doći, jer to Banja Luka zaslužuje“.

Mara Šokčević:
„Oduševljena sam, posebno kada je riječ o čistoći.Čak ako bi mi i zatrebao neki papirić ne bi ga mogla pronaći.I kontakti sa građanima u objektima koje smo posjetili bili su na nivou, kao i usluge koje smo imali u ugostiteljskim radnjama“.

Mirsada Bijelić:
„Ima mnogo parkova, cvijeća, tako da to daje posebnu sliku gradu.Dobro bi bilo da tako nešto bude i kod nas“.

Derviša Bašić:
„Imala sam želju posjetiti Ferhadiju i ta mi se želja ispunila.I sve ostalo bilo je na zavidnom nivou“.

Na povratku članice Zlatne dobi svratile su u obližnju Etnu u Gračanici, gdje su, uz kafu, još jednom razmijenile utiske sa današnje posjete glavnom gradu Republike Srpske./Š.G./