Crna Rijeka: Obilježena 24.godišnjica stradanja ratnih starješina

Jučerašnji dan protekao je u znaku obilježavanja 24. godišnjice pogibije dijela komande 210.viteške brigade. Tog kobnog dana 1993.godine na Nišićkoj visoravni, u mjestu Crna Rijeka, stradala komanda 210.viteške brigade, među kojima je bio i Nesib Malkić, komandant i heroj oslobodilačkog rata. Zajedno sa komandantom Nesibom Malkićem, na ratnom zadatku izviđanja terena za ratnu operaciju, poginuli su i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić, dok je nekoliko članova komande teže ranjeno.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.Kraj spomen obilježja stradalim starješinama Armije BiH položeno je cvijeće, te odata počast učenjem fatihe i minutom ćutnje.

Čas istorije održali su general Armije BiH Salih Malkić i Enes Gurda, koji se kobnog dana takođe nalazio na mjesto tragičnog stradanja starješina, a i sam je bio teško ranjen. Govorio je o liku i djelu stradalih boraca i starješina Armije BiH Nesiba, Fikreta, Nevresa, Nermina i Senada:

“Kada je to bilo najpotrebnije oni su pokazali da su među najboljim ljudima, koji su ustali u odbranu svoje države Bosne i Hercegovine i to u najteže istorijsko vrijeme po našu zemlju. Bili su neustrašivi i hrabri, spremni dati ono najdragocjenije što imaju-svoje živote.To im nikada nećemo zaboraviti”!

Poginuli borci i starješine bili su hrabri i neustrašivi ratnici. Sam Malkić je bio jedan od najsposobnijih starješina koje su došle da brane našu državu Bosnu i Hercegovinu. Gurda je podsjetio na ratni put 210. brigade, koju je predvodio Nesib Malkić, istakavši da je formirana od tri bataljona i bila je jedina borbena jedinica ranga brigade u BiH, u cijeloj Armiji, a koja nije bila vezana za liniju odbrane.

“Išla je da brani Bosnu tamo gdje je najpotrebnije. Ta jedinica imala je slavni put. U njenom ustrojavanju najveći doprinos dali su njen komandant i komanda. Nesib je bio starješina sa velikim iskustvom.Na djelima ovakvih ljudi, koji su na ovom mjestu hrabro poginuli, trebamo učiti mlade generacije o našoj prošlosti. Ovo su mjesta gdje lekcije iz istorije ne smijemo zaboraviti”, rekao je Gurda.

Učenici živiničkih srednjih škola izveli su prigodan program kraj spomen obilježja Nesibu Malkiću, Nevresu Šišiću, Seadu Paravliću, Fikretu Andeliću i Nerminu Forčakoviću.