Crni labud: Saopštenje za javnost

U organizaciji Fondacije „Crni labud Narodni Heroj Senad Mehdin Hodžić“ tradicionalno je obilježena pogibija Narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića.

Porodica i brojni prijatelji kao i učenici prvog razreda Srednje Građevinske škole u Tuzli, te drugi i poštovaoci Senadovog lika i djela okupili su se na spomen obilježju na Slanoj Banji i mjestu ukopa u Hemlijašima u Memićima, te u Šićkom Brodu. Senad Mehdin Hodžić je posthumno odlikovani Narodni Heroj, nositelj Zlatnog ljiljana i Brigadni general Armije BiH.

U skromnom i dostojanstvenom duhu položeno je cvijeće, pročitana je njegova biografija i odata je počast čovjeku koji je jedan od prvih koji je stao u pripremu i odbranu svoje države od agresora. Senadova odlikovanja otuđena su i nisu u posjedu porodice, te na Obiljezenjima nisu dostupna za izlaganje, kao što bi trebala biti a obilježavanje njegove pogibije često se organizuje bez saglasnosti i odobrenja Fondacije i porodice, koja taj čin smatra nečasnim i sramotnim te se od njega ograđuje obzirom da je Fondacija Crni labud sa porodicom ekskluzivni nosioc obiljezenja.

Članovi Fondacije i prisutni su odali počast osam žrtava žive lomače u Hemlijašima, kojima je održana kolektivna dženaza osmog maja, na godišnjicu njihovog stradanja. Posmrtni ostaci su sahranjeni na istom mezarju kao i Narodni Heroj Senad Mehdin Hodžić. Genocidni čin žive lomače sugradjana, nedužnih civila i boraca Armije BIH, Fondacija oštro osuđuje, posebno što počinioci nisu privedeni pravdi./L.H./