Crveni križ: Obilježen Dan starih osoba

 

Danas je u prostorijama Crvenog krsta/križa obilježen 1.oktobar, Međunarodni dan starijih osoba. Sekcija Zlatna dob pri Crvenom krstu Živinice djeluje već pet godina i za taj period članice ove sekcije postizale su značajne rezultate u raznim oblastima.

Program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba počeo je prigodnim programom učenika aktiva trćih razreda Prve osnovne škole Živinice. Učenici su recitovali pjesme, pjevali pjesme i svirali na muzičkim instrumentima, a sve to prilagođeno je osobama koje su danas obilježile svoj dan.Uz prigodan program učiteljice pomenutog aktiva su u ime škole uručile Zlatnoj dobi prigodan poklon.

Predsjednica Zlatne dobi Mira Boro zahvalila se školarcima i njihovim učiteljicama na pažnji koju im uvijek ukazuju na ovakvim i sličnim prilikama.Predsjednica Mira ukratko je podsjetila članice na aktivnosti koje su vodile i saradnju koja je uspostavljena sa sličnim sekcijama i udruženjima žena starije dobi, a potom je podpredsjednica Zlatne dobi Enefa Šehović pročitala referat o Međunarodnom danu starijih osoba:

“Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990.godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međutim, da li je to kod nas u našoj državi tako, kada starije osobe koje su cio radni vijek provele u radnom angažmanu, odgovor je sigurno negativan, ali o tome nećemo ovom prigodom!

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1.oktobra, a od kada smo prije pet godina formirali ovu našu sekciju Zlatnu dob pri Općinskoj organizaciji Crvenog krsta/križa Živinice, počeli smo obilježavati i mi taj naš dan”, rekla je Enefa Šehović.

Predsjednica Mira Boro je, putem svoje autorske pjesme, prezentirala sve aktivnosti koje ova sekcija vodi tokom minulih pet godina:

“Poznato je da naša sekcija Zlatna dob ima niz aktivnosti pa bi se moglo reći da smo uključeni u proces aktivnog starenja.Redovno se sastajemo svakog četvrtka i dogovaramo naredne aktivnosti. Mada imamo skromne penzije, ipak smo uključeni u pomoć onima koji imaju još manje, tako da su naše humanitarne akcije mnogima pomogle. Razvili smo usješnu saradnju sa sličnim udruženjima i sekcijama za osobe starije životne dobi.Takođe organizujemo izlete i ekskurzije, pa ćemo tako već 1.oktobra, na Međunarodni dan starijih osoba, organizovati izlet u Brčko.

Mentorica Zlatne dobi iz Švicarskog Crvenog krsta Emina Marjanović podijelila je prisutnim članicama simbol-bedž ove humanitarne organizacije./Š.G./