Crveni križ: Zlatna dob obilježila 8.mart-Međunarodni dan žena

Članice Zlatne dobi ne propuštaju praznike, pa su tako i danas obilježile 8.mart.Koji bi, ako ne bi svoj praznik?Predsjednica Mira Boro obratila se sa čestitkom okupljenim članicama, a potom je najavila referat o ovom značajnom datumu borbe žena za svoja prava. Referat je pročitala Nizama Jahić, jedna od 60-tak članica Zlatne dobi i rekla je:

“Prvi Dan žena obilježen je 8. marta 1909.godine u Sjedinjenim Američkim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je stradao velik broj žena. Dan je to koji slavi privredna, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest pa sve do danas.

Dan žena predstavlja istrorijsku borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, te sva temeljna prava osigurana zakonima.Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle, te poticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija.

Ideja da se obilježava Međunarodni dan žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uslova i niskih plaća. Rastjerala ih je policija, a one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Već dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale te je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Klare Cetkin.Iduće godine Dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Nešto prije Prvog svjetskog rata, na današnji dan 1913.godine, žene širom Evrope održale su demonstracije za mir, a one povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij revolucije u toj državi. Nakon Oktobarske revolucije boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. marta postane državni praznik te se on tokom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje ‘herojstva radnica’.U mnogim je državama, međutim, taj praznik s godinama izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog pola, posluživši kao preslika Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama”.

Predsjednik Crvenog krsta/križa Živinice Nermin Aljić čestitao je Dan žena članicama Zlatne dobi-sekcije u sastavu ove humanitarne organizacije i podjelio je karanfile u znak pažnje ovoj vrijednoj družini. Potom se nastavilo slaviti uz muziku uživo i “švedski sto”, koji su same pripremile./Š.G./