Dan MSŠ: Nagrade i priznanja najboljima učenicima i profesorima

Danas je svečano obilježen Dan Mješovite srednje škole Živinice. Svečanost je počela intoniranjem državne himne, a potom se prisutnima obratio direktor ove javne ustanove mr.Ramiz Glavić. Podsjetio je da ova odgojno obrazovna ustanova već četvrtu godinu uzastopno je proglašavana za najbolju u Tuzlanskom kantonu, a sigurno je među tri najbolje u Bosni i Hercegovini:

“Mi smo nedavno ispratili 350 maturanata iz 14 odjeljenja tehičkih struka i stručnih zanimanja, ali isto toliko upisujemo za narednu školsku godinu.Mi smo jedna od rijetkih škola koja ima slatkih problema, a to znači da nemamo poteškoća oko upisa učenika i obezbjeđenja dovoljnog broja onih koji žele da se obrazuju u našoj javnoj ustanovi, tako da ćemo i naredne godine imati oko 1300 učenika. Mi imamo mnogo poteškoća oko školskog prostora. Objekat koji je izgrađen prije 41 godinu ima kapacitet za oko 800 učenika i neophodno je proširenje učioničkog prostora. Nakon mnogo godina uspjeli smo tekuće školske godine adaptirati i u potpunosti urediti 33 mokra čvora, za što je uloženo 100 hiljada KM.U kabinetu informatike svaki učenik ima računar.Sve to postigli smo uz pomoć lokalne zajednice i društveno odgovornih firmi.Pozivam sve nivoe vlasti da nam pomognu kako bi za narednu školsku godinu realizvali projekat energetske efikasnosti, vrijedan 300 hiljada KM.Naša osnovna misija je da svim učenicima pružimo kvalitetno obrazovanje i pripremimo ih za tržište rada, u čemu imamo velikog uspjeha, jer za mnoge učenike imamo obezbjeđen posao u firmama s kojim imamo uspješnu saradnju”, rekao je direktor JU MSŠ Živinice mr.Ramir Glavić.

Teško je nabrojati sve aktivnosti u koje su bili uključeni učenici ove javne ustanove, a nabrojmo samo neke:učešće u obilježavanju Svjetskog dana jezika, Dana šuma, pošumljavanje goleti, više radionica raznog sadržaja, uzvratna posjeta profesora i učenika iz Holandije, 17.Festival srednjoškolskog teatra…

Mnogo učenika i profesora danas je nagrađeno za velike uspjehe koje su postigli tokom tekuće školske godine. Podsjećamo na uspjehe na Festivalu rada u Zenici:

-državni prvak elektritehničkih škola energetike je Mirza Tupkušić-mentor prof.Milo Mišković,
-državni prvak zanimanje stolar je Anel Kuljić-mentor Dževad Redžić,
-2.mjesto na Festivalu rada BiH održanog 5.maja u Zenici elektro mehaničar Uzeir Hodžić-mentor Osman Jahić,
-2.mjesto autoelektričar Mirsad Ligić-mentor Fadil Šabačkić,
-2.mjesto tapetar namještaja Admin Kametović-mentor Iljaz Redžić,
-2.mjesto cvjećar-vrtlar Almedina Dahić-mentor Mirzeta Kamberović,
-3.mjesto voćar-vinogradar Eldin Suljić-mentor Ilija Maričević i
-3.mjesto poljoprivredni tehničar Melisa Delić-mentor Fatima Hadžikić.

Na kraju današnjeg obilježavanja Dana MSŠ Živinice proglašen je učenik generacije. To je Mirza Tupkušić, koji je osim odličnog uspjeha u nastavi, imao velike rezultate na raznim takmičenjima, kao što je već pomenuti Festival rada u Zenici. Nagrade je primio od MSŠ, općine Živinice i Ministarstva obrazovanja TK. Predstavnik općine Živinice mr.Said Čerkezović je učeniku generacije uručio novčanu nagradu, kao i stipendiju za narednu studijsku godinu.

Učenik generacije mirza Tupkušić zahvalio se na priznanju koje mu je dodjeljeno i obećao dalje uspjehe na studiju elektro tehnike.

Današnja svečanost uljepšana je nastupima učenika Druge osnovne škole, kao i učenika MSŠ, koji su izveli prigodan program./Š.G./